Οι Τσιριγώτες μιλούν για το νησί τους : Προβολή και διαχείριση της ιστορίας των Κυθήρων μέσα από τη σύζευξη Πολιτισμικών Διαδρομών και Προφορικών Μαρτυριών - Παπαγρηγορίου, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη των τρόπων διαχείρισης της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς των Κυθήρων με τη χρήση προφορικών μαρτυριών από τους κατοίκους του νησιού, ως μέρους της ευρύτερης συλλογικής μνήμης και πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού, με σκοπό την προστασία, προβολή και ανάδειξή τους. Τονίζεται παράλληλα η σημασία της ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη ζωή ως μέσου και εργαλείου για την οικονομική, τουριστική και τοπική ανάπτυξη. Για την κατάρτιση και το σχεδιασμό επιστημονικά τεκμηριωμένων Πολιτιστικών Διαδρομών, αναλύονται οι θεωρητικές προσεγγίσεις για την ιστορία, την πολιτισμική κληρονομιά και διαχείριση, την προφορική ιστορία, τη συλλογική ταυτότητα, και τις Πολιτιστικές Διαδρομές. Επιπλέον, αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προκειμένου να σχεδιαστούν οι Πολιτιστικές Διαδρομές. Εξετάζονται τα κριτήρια επιλογής της θεματικής ενότητας των Πολιτιστικών Διαδρομών, και η χρήση των προφορικών μαρτυριών, και προτείνεται μία σειρά Πολιτιστικών Διαδρομών, τριήμερης διάρκειας, ειδικά σχεδιασμένων για τα Κύθηρα.
Keywords: Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Κύθηρα; Προφορική ιστορία -- Ελλάδα -- Κύθηρα; Διαδρομές -- Ελλάδα – Κύθηρα; Συλλογική μνήμη – Ελλάδα -- Κύθηρα; Ιστορική διατήρηση -- Ελλάδα -- Κύθηρα; Πολιτιστικός τουρισμός -- Ελλάδα – Κύθηρα; Κύθηρα (Ελλάδα) – Πολιτισμός; Κύθηρα (Ελλάδα) – Περιγραφή και ταξίδια; Πολιτισμική διαχείριση; Πολιτιστικές Διαδρομές; Προφορική ιστορία; Συλλογική μνήμη; Πολιτισμική ταυτότητα; Πολιτισμικός τουρισμός