Κοινωνικό φροντιστήριο και αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών - Στέφα, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην εργασία αυτή διερευνώνται οι απόψεις των εθελοντών καθηγητών του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για την ύπαρξη ή μη της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, για τις ανισότητες που προκύπτουν, για το φαινόμενο του εθελοντισμού, για τους προσωπικούς λόγους συμμετοχής τους στο θεσμό αυτό, αλλά και για την ίδια τη δομή του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και τις επιρροές ή μη που δέχεται από τους τοπικούς φορείς. Οι αναφορές στις συνέπειες της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση έχουν λάβει εθνικό και διεθνές χαρακτήρα , οι μορφές όμως κοινωνικής πολιτικής είναι πιο περιορισμένες. Μια μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης στηριζόμενη σε αλτρουιστικά κίνητρα αποτελεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Στην έρευνα συμμετείχαν 10 εθελοντές καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 5 διαφορετικών ειδικοτήτων από το Κοινωνικό Φροντιστήριο Κορίνθου. Η συλλογή δεδομένων έγινε με ημι-δομημένες συνεντεύξεις. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι υπήρχαν τόσο ομοιότητες όσο και διαφορές σε σχέση με το πώς οι συμμετέχοντες νοηματοδότησαν τις επιπτώσεις της κρίσης , την αντίληψη περί των ανισοτήτων που γεννιούνται. Η στρατηγική αυτή αλληλεγγύης - φιλανθρωπίας προς τις ασθενείς οικονομικά ομάδες κινείται κατά μερίδα αυτών στο πλαίσιο του εθελοντισμού και κατά άλλη μερίδα στο πλαίσιο της φιλανθρωπίας. Ο παρών θεσμός αναδεικνύει τις δυνατότητες δράσης και αντίστασης που στοχεύει σ την καταπολέμηση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που η κρίση δημιουργεί. Στην εργασία γίνεται ακόμα λόγος για την ενθάρρυνση και υποστήριξη που επιθυμούν και δε λαμβάνουν οι καθηγητές από τους τοπικούς κυρίως φορείς, την απουσία των οποίων υπογραμμίζουν.
Αριθμός Εισαγωγής: 012008-012009 cd
Keywords: Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Μαθητές -- Αξιολόγηση των -- Ελλάδα; Κοινωνικό Φροντιστήριο; Οικονομική κρίση; Κοινωνικο-οικονομική ανισότητα; Κοινωνική αλληλεγγύη; Εθελοντισμός; Φιλανθρωπία; Εθελοντές καθηγητές; Τοπική ηγεσία; Social frontistirio; Financial crisis; Socio-economic inequality; Social solidarity; Volunteerism; Philanthropy; Volunteers teachers; Local authorities (Municipality)