Μεθοδολογία Παρέμβασης (ΕΑΕ04) σε μαθητή με ΔΕΠΥ και ο ρόλος των εκπαιδευτικών στη σχολική ένταξη - Καπόγιαννη, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα εργασία διερευνά τις παραμέτρους που εμπλέκονται με τη διδασκαλία μαθητή με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να υποστηρίξει εκπαιδευτικά την ένταξη παιδιών με ΔΕΠΥ. Η ομάδα στόχου αποτελείται από το μαθητή μελέτης περίπτωσης με ΔΕΠΥ που φοιτά σε δημοτικό σχολείο με τμήμα ένταξης και τους ενήλικες που εργάζονται στο σχολείο και έρχονται σε επαφή μαζί του. Οι ερευνητικές υποθέσεις διερευνούν κατά πόσο το Στοχευμένο Ατομικό Δομημένο Ενταξιακό Πρόγραμμα Παρέμβασης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ) βοηθάει αποτελεσματικά το μαθητή με ΔΕΠΥ να αναπτύξει τη συγκέντρωση προσοχής και να τονώσει το αυτοσυναίσθημά του, την αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας παρέμβασης που εφαρμόζει ο εκπαιδευτικός της γενικής τάξης και κατά πόσο ο εκπαιδευτικός της γενικής τάξης μπορεί να υποστηρίξει μόνος του τη σχολική ένταξη παιδιού με ΔΕΠΥ. Η μεθοδολογία είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Τα ποιοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης. Τα εργαλεία για τις παρατηρήσεις αποτελούνται από την εμπειρική παρατήρηση του μαθητή, τους πίνακες της άτυπης παιδαγωγικής αξιολόγησης-ΛΕΒΔ (Λίστες Ελέγχου Βασικών Δεξιοτήτων), του ΠΑΠΕΑ (Πλαίσιο Αναλυτικού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής), τις παρατηρήσεις για τις γενικές και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, τους διδακτικούς στόχους (ετήσιο, μηνιαίο, εβδομαδιαίο, ημερήσιο διδακτικό πρόγραμμα), καθώς και τις ημι-δομημένες συνεντεύξεις. Τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου και πειραματικής στοχευμένης διαδικασίας.
Metodologia di Intervento in studente con Disturbo da deficit di Attenzione/ Iperattivita e il ruolo degli educatori dell' integrazione scolastica
Intervention Methodology to student with Attention Deficit / Hyperactivity Disorders (ADHD) and the role of teachers in school integration
Keywords: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα --Εκπαίδευση -- Ελλάδα – Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες – Εκπαίδευση – Ελλάδα – Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υπερκινητικά παιδιά – Εκπαίδευση – Ελλάδα – Περιπτωσιολογικές μελέτες; ΔΕΠΥ; Σχολική ένταξη; ΣΑΔΕΠΕΑΕ; Συγκέντρωση προσοχής; Αυτοσυναίσθημα