Η SOE στην Ελλάδα, το δίκτυο διαφυγής στη Μέση Ανατολή και η εκεί ελληνική παρουσία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1939 -1945) - Σταυρόπουλος, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Μέσα από τη παρούσα διατριβή αναλύθηκαν εκτενώς τρεις διαφορετικοί, αλλά ταυτόχρονα συνδεδεμένοι τομείς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά, στο Α΄ Κεφάλαιο, γνωστοποιήθηκαν συγκεκριμένα βασικά στοιχεία για την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε σε παγκόσμια κλίμακα. Αναφέρθηκαν, επίσης, πληροφορίες για τη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα κατά το ξέσπασμα του πολέμου αυτού, αλλά και για την ηρωική αντίσταση που πρόβαλε απέναντι στις ισχυρότερες και πολύ πιο καλά εξοπλισμένες δυνάμεις του Άξονα. Στο Β΄ Κεφάλαιο πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναφορά στην ίδρυση και στην ιστορία της SOE (Special Operations Executive), επίλεκτης βρετανικής ομάδας σχεδιασμένης για ειδικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκοπείας, στη δράση της στην Ελλάδα ανά περιόδους, καθώς και στη συνεργασία που είχε με τις ελληνικές αντιστασιακές ομάδες της εποχής (ΕΑΜ, ΕΔΕΣ). Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, η οποία και αναφέρθηκε αναλυτικά, μπορεί να θεωρηθεί ως η σημαντικότερη κοινή επιχείρηση SOE και ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων. Ολοκληρώνοντας, στο Γ΄ Κεφάλαιο, η ανάλυση μεταφέρθηκε από τη πολυτάραχη Ελλάδα στη Μέση Ανατολή. Η μετάβαση αυτή πραγματοποιήθηκε μέσα από το κεφάλαιο του δικτύου διαφυγής στη Μέση Ανατολή. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι διαδικασίες που ακολουθούσαν οι Έλληνες αντιστασιακοί εκείνη την εποχή για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο σύλληψης ή ακόμη και θανάτου που ελλόχευε στην Ελλάδα, εξαιτίας των κατοχικών δυνάμεων. Στοιχεία οργάνωσης, καθώς και βασικές πολεμικές επιχειρήσεις των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκαν λεπτομερώς στη συνέχεια. Τέλος, παρατέθηκαν σημαντικές πληροφορίες για την ίδρυση και τη δράση του Λόχου Επίλεκτων Αθάνατων, αργότερα ονομαζόμενου Ιερού Λόχου, της ισχυρότερης ελληνικής ομάδας στη Μέση Ανατολή, η οποία με το σθένος και τη μαχητικότητα των μελών της έγινε γνωστή παγκοσμίως.
Keywords: SOE (Special Operations Executive); Ελλάδα. Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών -- Ιστορία; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Μυστική υπηρεσία – Ελλάδα; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Εκστρατείες -- Μέση Ανατολή; SOE (Special Operations Executive); Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών; Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος; Μυστικές υπηρεσίες; Ελλάδα; Μέση Ανατολή