Η αξιολόγηση των κοινωνικών πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες, με τη χρήση του ερευνητικού εργαλείου LOMIGRAS. - Καββαδίας, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία στον τομέα της μετανάστευσης, οι χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, υφίστανται δημογραφικές μεταβολές και οι θεσμικές τους δομές αλλάζουν. Η τοπική αυτοδιοίκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την επιτυχημένη ένταξη των μεταναστών. Η μελέτη των παρεμβάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα αυτό είναι κυρίως σε πρωτογενές στάδιο και η παρούσα εργασία συμβάλλει στη μελέτη αυτή. Το LOMIGRAS ήταν το πρώτο πρόγραμμα που μελέτησε συστηματικά την τοπική αυτοδιοίκηση και τις πολιτικές που εφαρμόζει στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ο στόχος του ήταν να εξετάσει το κατά πόσο οι παρεμβάσεις αυτές, υπήρξαν επιτυχημένες ή εάν εμποδίζουν και σε πιο βαθμό την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Με βάση το LOMIGRAS διενεργήθηκε και η παρούσα έρευνα. Προηγήθηκε θεωρητική ανασκόπηση των θεωριών περί μετανάστευσης και των στοιχείων που αφορούν τους μετανάστες στην Ελλάδα. !ιαπιστώθηκε ότι οι δήμοι χρειάζεται να συνεργασθούν περισσότερο με άλλους φορείς όπως είναι οι ΜΚΟς για τα θέματα της ενημέρωσης και της οργάνωσης και είναι απαραίτητη η δημιουργία γραφείων μεταναστών εντός των δήμων. Bστόσο διαπιστώθηκε ότι είναι αρκετά ισχυροί στο θέμα της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και ένταξης των παιδιών των μεταναστών, συνεπώς βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ένταξη των μεταναστών δεύτερης γενιάς που είναι ένα από τα ζητούμενα του LOMIGRAS. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται να διαμορφώσει μία πληρέστερη μεταναστευτική πολιτική στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεταναστευτικά ρεύματα του παρόντος και του μέλλοντος.
The evaluation of local social policies for the integration of immigrants in the local communities, using the LOMIGRAS research tool.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Μετανάστες--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Ένταξη; Ενσωμάτωση; Τοπική αυτοδιοίκηση; Μετανάστευση