Οργάνωση και διοίκηση της φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή κατά τη σχολαρχία Νεκτάριου Κεφαλά - Διγγελίδης, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Η παρούσα εργασία αφορά «οργάνωση και διοίκηση της Φυσικής Αγωγής – Εκπαίδευσης στη Ρ.Ε.Σ. κατά τη Σχολαρχία του Νεκταρίου Κεφαλά» ως θέμα της οργάνωσης και διοίκησης της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού γενικά. Η έρευνα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού γενικά αφορά κατ’ ανάγκην και υποσυστήματα όπως το Εκπαιδευτικό Σύστημα και το Σύστημα Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Έτσι συνδέεται αυτή με ευρύ διεπιστημονικό διάλογο και με άλλες επιστήμες οι οποίες στρέφονται προς τα πεδία αυτά. Κατά το διάλογο αυτό γίνεται φανερό ότι ενώ η Οργάνωση και Διοίκηση του Αθλητισμού εμφανίζει σημαντικές εξελίξεις, η Οργάνωση και Διοίκηση του Αθλητισμού στην Εκπαίδευση, τα Μορφωτικά Ιδρύματα και ιδίως της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης εμφανίζεται πενιχρή και παντελώς απούσα. Οι λόγοι αυτής της απουσίας έχουν να κάνουν και με μεθοδολογικές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τα παραπάνω η παρούσα έρευνα λαμβάνει υπόψη μεταβλητές (κληρικοί, σπουδαστές εκκλησιαστικών ιδρυμάτων) οι οποίες επιδρούν και διαμορφώνουν καταστάσεις και σε άλλους ευρύτερους τομείς. Το ερευνητικό σχέδιο της έρευνα αποτελείται από την προετοιμασία, τον σχεδιασμό, τη θεματοποίηση, προβληματική, μεθοδολογία, πρωτόκολλα, συζήτηση ευρημάτων και αποτελεσμάτων, συμπεράσματα και προτάσεις. Η εργασία στηρίχθηκε σε φιλολογικά πρωτόκολλα όπου εμφανίζονται και εξετάζονται ως σχέσεις μεταβλητές για την ολομερή διερεύνηση του θέματος στον ιστορικό και συστηματικό ορίζοντα που ανήκουν. Τα πρωτόκολλα σχηματίστηκαν με βάση τη διερεύνηση φιλολογικών έργων τα οποία χαρακτηρίζουμε ως πηγές. Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη μεθοδολογική βάση για την ανακάλυψη σχέσεων, για τις γενικεύσεις, συμπεράσματα και προτάσεις. Με βάση τα πρωτόκολλα συνδυάζεται φιλολογική μέθοδος με μέθοδο των φυσικών επιστημών ερμηνεία και επαγωγή. Τα ευρήματα δείχνουν έναν θησαυρό σχέσεων μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη και ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής του Αθλητισμού, Εκπαίδευσης της κοινωνίας και του έθνους. Η συζήτηση των ευρημάτων γίνεται συνοπτικά, όπου σύνοψη δεν σημαίνει στένωση αλλά συστηματοποίηση. Η συστηματοποίηση των ευρημάτων ακολουθεί επιστημονικούς όρους και γίνεται με βάση κριτική συνείδηση και ερωτηματολόγια. Οι προτάσεις ακολουθούν τους κανόνες της επιστημονικής συμβουλευτικής και δείχνουν αναγκαιότητες και παραγωγικές διαδικασίες οι οποίες συναρτώνται άμεσα με την έρευνα. Στο τέλος παρατίθεται εκτενής βιβλιογραφία η οποία έχει το χαρακτήρα ευρύτερης ενημέρωσης για πιθανή ερευνητική εκμετάλλευση διότι σχετική βιβλιογραφία με το συγκεκριμένο θέμα της παρούσας έρευνας δεν υφίσταται.
The management of general and Physical Education in the Rizarion Church School under the Nektarios Kefalas leadership
Keywords: Σχολεία -- Διοίκηση και οργάνωση; Φυσική αγωγή; Οργάνωση; Διοίκηση; Φυσική αγωγή; Νεκτάριος Κεφαλάς; Ριζάρειος Σχολή