Η επικοινωνιακή πολιτική σε τουριστικές επιχειρήσεις - Γιάνναρη, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τον τρόπο επικοινωνίας των τουριστικών επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα των ξενοδοχείων. Έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση ερευνών σε επιστημονικές βάσεις περιοδικών με τις ακόλουθες λέξεις κλειδιά: επικοινωνία, ξενοδοχεία, εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία, τουρισμός, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, διοίκηση εγκαταστάσεων, προσωπικό καθαριότητας, προϊστάμενοι food & beverages, κοινωνικά δίκτυα, νέες τεχνολογίες, διαδίκτυο. Αυτές οι λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους και αναζητήθηκαν άρθρα των τελευταίων ετών. Όμως από τη σχετική αναζήτηση προέκυψαν και άρθρα παλιότερων δεκαετιών. Τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη επικοινωνία στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ακόμα υπάρχουν οφέλη από την επιτυχημένη εσωτερική επικοινωνία, όχι μόνο στον τουριστικό κλάδο αλλά και γενικότερα στις επιχειρήσεις καθώς αυξάνει την ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος και την εργασιακή ικανοποίηση. Συμπερασματικά τα άτομα που εργάζονται στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού ή κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε άλλα τμήματα θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα ώστε να προωθούν τις πρακτικές καλής επικοινωνίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης.
Communication Strategy of tourism businesses
Keywords: Τουρισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Επιχειρησιακή επικοινωνία; Επικοινωνία στη διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Tourism - Management; Business communication; Communication in personnel management; Επικοινωνία; Τουριστικές επιχειρήσεις; Τουρισμός; Ξενοδοχεία; Κοινωνικά δίκτυα; Communication; Tourism enterprises; Tourism; Hotels; Social networks