Η εφαρμογή διαδικασιών προγραμματισμού και ποιότητας στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό των ΟΤΑ : η περίπτωση του Δήμου Ναυπλιέων - Καρδαράκου, Όλγα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Σκοπός της Εργασίας είναι να αναδείξει την εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας (ΣΔΠ) ως μια στρατηγική επιλογή ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αν μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά τις διαδικασίες του, θέτοντας ένα πλαίσιο λειτουργίας για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου. Για την εκπλήρωση του Σκοπού της Εργασίας, παρουσιάζεται αναλυτικά το θεωρητικό – επιστημονικό πλαίσιο της έννοιας της Ποιότητας, πρότυπα και διαδικασίες ποιότητας μέσω των Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας (ΣΔΠ) ως ολοκληρωμένα μοντέλα διοίκησης. Επίσης οροθετούνται και αναλύονται οι συνδέσεις μεταξύ των διοικητικών διαδικασιών και της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας και ειδικότερα στη περίπτωση του Δήμου Ναυπλιέων. Για τη πληρότητα της παρουσίασης γίνεται και συνεκτική αναφορά και συγκριτική παρουσίαση και με τον Ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποτυπωθούν όχι μόνο οι διαφορές αλλά και πως τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας είναι αδιάφορο αν εφαρμόζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Μετά τη παρουσίαση του θεωρητικού υπόβαθρου της Ποιότητας, των Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και την Διοίκηση ολικής ποιότητας, ακολουθεί η διασύνδεση και η λειτουργική εφαρμογή τους, ενταγμένες στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης και ειδικότερα στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών πολιτικών και προσεγγίσεων στο ζήτημα της ποιότητας στην δημόσια διοίκησης. Για την ανάδειξη του επιπέδου ωριμότητας ή ανωριμότητας για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, διενεργείται στο πλαίσιο της εργασίας, μια έρευνα με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σε πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού (αποδεκτή από πλήθος φορέων και οργανισμών). Μέσω της έρευνας αυτής, με δομημένα ερωτηματολόγια, γίνεται μια προσπάθεια αποτύπωσης της κατανόησης των υπαλλήλων ΟΤΑ για το ζήτημα της ποιότητας και πως αυτή ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Η έρευνα αναπτύχθηκε τόσο εντός του Δήμου Ναυπλιέων όσο και σε άλλους 4 Δήμους στην Ελλάδα, ώστε εκτός από την αποτύπωση της «τοπικής» εσωτερικής άποψης, να ληφθεί προς σύγκριση και οι απόψεις υπαλλήλων άλλων ΟΤΑ, για την αποτύπωση μιας ευρύτερης τελικής αποτύπωσης για το ζήτημα. Μετά τα στοιχεία της έρευνας, αναφέρεται αναλυτικά η περίπτωση και η εφαρμογή του συστήματος στο Δήμο Ναυπλιέων, αλλά και η διασύνδεση της ποιότητας με άλλες θεωρητικές αρχές που αναφέρονται στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας. Η παρούσα εργασία ολοκληρώνεται με την αποτύπωση της επιτελικής σύνοψης εφαρμογής αλλά και τα συμπεράσματα, σύμφωνα με όσα έχουν αναπτυχθεί κατά τον θεωρητικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα της έρευνας και τις προτάσεις για την επίτευξη του σκοπού της.
The implementation of management procedures and quality management system for urban development for Local Government Authorities and especially the case of Nafplio Municipality”
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Βιώσιμη ανάπτυξη--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας; Ανάπτυξη; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης