Γοργίας: Ο Σοφιστής - Ηλιοπούλου, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Με την διπλωματική εργασία επιχειρείται μια προσέγγιση στον σοφιστή Γοργία. Θα γίνει απόπειρα να φανεί ποια είναι η θέση του Γοργία μέσα από τα έργα: 1) Ελένης Εγκώμιον, 2) Υπέρ Παλαμήδους Απολογία, 3)Περί του μη Όντος καθώς και πώς το έβλεπε ο Πλάτων, το οποίο θα αναλυθεί στο Γοργία του Πλάτωνα. Επίσης θα γίνει προσπάθεια να προβληθεί η ρητορική τέχνη (Γενικά) ως μέσο αναζήτησης της αλήθειας αλλά και ως μέσο πειθούς, όταν η αλήθεια από μόνη της δεν αρκεί. Επιπλέον, θα γίνει απόπειρα να φανεί η έννοια της σοφιστικής ρητορικής, η μέθοδος διδασκαλίας, καθώς και η συμβολή των σοφιστών στην εξέλιξη της ρητορικής. Μας δίνεται, ακόμη, η ευκαιρία να προσδιορίσουμε το ύφος του Γοργία και να αναφερθούμε στα λεγόμενα «Γοργίεια σχήματα». Τέλος, θα γίνει προσπάθεια να φανεί, ότι ο Πλάτων ήταν έναντι της ρητορικής στον Γοργία.
Keywords: Γοργίας -- ο Λεοντίνος , 5ος-4ος αι. -- Ερμηνεία και κριτική; Ρητορική, Αρχαία -- Ιστορία και κριτική; Γοργίας; Σοφιστής; Ρητορική Τέχνη; Γοργίεια σχήματα; Ελένης Εγκώμιον; Υπέρ Παλαμήδους Απολογία; Περί Φύσεως; Πλάτων; Gorgias; Sophist; Rhetoric art; Gorgieia schemata; Encomion of Helen; Defence of Palamedes; On nature; Plato