Διερεύνηση άγχους και κατάθλιψης ατόμων με εξάρτηση από ουσίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ψυχικής απεξάρτησης του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής ''18 ΑΝΩ'' - Θανοπούλου, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Στην σύγχρονη κοινωνία η κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα, που αφορά τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν καταφανώς ότι ο επιπολασμός συναισθηματικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό στις εξαρτήσεις από ουσίες. (Λιάππας και συνεργάτες, 2006). Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η διερεύνηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης ατόμων εξαρτημένων από ουσίες, οι οποίοι ζήτησαν βοήθεια από το Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης του 18 Άνω Τοξικομανών, στα τρία στάδια της θεραπείας. Δηλαδή, όταν προσέρχονται για θεραπεία, κατά την διάρκεια της θεραπείας και κατά την διάρκεια της επανένταξης. Επιπλέον εξετάστηκε ο βαθμός στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, των εξαρτημένων από ουσίες ατόμων, σε σχέση με το φύλο τους και την ηλικία τους. Υλικό & Μέθοδος: Για την διεξαγωγή της έρευνας θεωρήθηκε ως καταλληλότερη η ποσοτική μέθοδος. Το δείγμα αποτέλεσαν 79 άτομα που είναι εξαρτημένα από ουσίες και ζήτησαν βοήθεια από το Πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης του 18 Άνω Τοξικομανών και προέρχονται από όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν ανώνυμα αυτοσυμπληρούμενα ερωτηματολόγια καταγραφής κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων, η κλίμακα μέτρησης του άγχους του Spielberger και η κλίμακα κατάθλιψης του A.T. Beck. Αποτελέσματα: Οι αντίστοιχες επαγωγικές αναλύσεις έδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το άγχος και την κατάθλιψη των υποκειμένων σε σχέση με το φύλο τους, τις ηλικιακές ομάδες που ανήκαν, την οικογενειακή τους κατάσταση και κυρίως το στάδιο θεραπείας. Συμπεράσματα: Φάνηκε ότι το πρόγραμμα Ψυχικής Απεξάρτησης του 18 Άνω Τοξικομανών, μπορεί να αντιμετωπίσει το αίτημα του εξαρτημένου από ουσίες ατόμου, να αντιμετωπίσει τόσο το άγχος όσο και την κατάθλιψη.
Keywords: Κατάχρηση ουσιών - Θεραπεία; Θεραπευτικές κοινότητες; Ναρκωμανείς - Αποκατάσταση; Ψυχικές διαταραχές; Άγχος; Κατάθλιψη; Κατάχρηση ουσιών; Εξάρτηση; Θεραπεία της Εξάρτησης; Θεραπευτική Κοινότητα; Επανένταξη; Συννοσηρότητα; Substance Abuse; Addiction; Dependence; Treatment for Drug Addiction; Therapeutic Community; Rehabilitation; Co- morbidity