Ευθανασία και επαγγελματίες υγείας, ηθικές διαστάσεις και ζητήματα - Πάππα, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Υπόβαθρο: Η ευθανασία αποτελεί ένα από τα περισσότερο αμφιλεγόμενα ζητήματα που απασχολεί τόσο την κοινή γνώμη όσο και την ιατρική κοινότητα, διατηρώντας μέχρι σήμερα πολυάριθμες κοινωνικές, φιλοσοφικές, επιστημονικές και ηθικές προεκτάσεις. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των στάσεων και απόψεων 97 επαγγελματιών υγείας (γιατρών και νοσηλευτών) απέναντι στην εθελοντική ευθανασία, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία και την ακούσια ευθανασία, λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά δημογραφικών μεταβλητών. Μεθοδολογία: Για την πραγματοποίηση της έρευνας κατασκευάστηκε ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο μοιράστηκε σε 97 γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε δύο δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας και, ακολούθως, επεξεργάστηκε στατιστικά. Αποτελέσματα: Οι επαγγελματίες υγείας είναι θετικότερα προσκείμενοι της εθελοντικής ευθανασίας και αρνητικότερα της ακούσιας ευθανασίας, παρουσιάζοντας ωστόσο μικρή προθυμία συμμετοχής στις αντίστοιχες ιατρικές πράξεις. Σημαντικές διαφοροποιήσεις εντοπίστηκαν ανάμεσα σε γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επιδρούν κρίσιμα στη διαμόρφωση των αντίστοιχων απόψεων. Συμπεράσματα: Οι επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα φαίνεται να θεωρούν την εθελοντική ευθανασία ως μία ηθικά αποδεκτή πράξη, φοβούμενοι ωστόσο τον κίνδυνο κατάχρησης.
Αριθμός Εισαγωγής: 010845-010846 cd
Keywords: Ευθανασία; Υποβοηθούμενη αυτοκτονία; Επαγγελματίες υγείας; Ευθανασία; Ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία; Health professionals; Euthanasia; Medically assisted suicide