Στάσεις και αντιλήψεις μαθητών και εκπαιδευτικών απέναντι στον σχολικό εκκλησιασμό. Μελέτη περίπτωσης σε λύκεια της Αργολίδας - Κουκουζέλη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, θρησκευτικά τελετουργικά όπως ο τακτικός σχολικός εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή, διαιωνίζουν το κατηχητικό πνεύμα της εκπαίδευσης. Στην παρούσα εργασία, η οποία διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2013 διερευνήθηκαν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών απέναντι στον σχολικό εκκλησιασμό. Πιο συγκεκριμένα μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων διερευνήθηκαν οι στάσεις και οι αντιλήψεις δέκα εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Λύκεια της Αργιλίδας καθώς και δέκα μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι παρά τις αντιρρήσεις τους τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές αποδέχονται την ύπαρξη των θρησκευτικών τελετουργικών στο χώρο του σχολείου. Σε μια πολυπολιτισμική ελληνική πραγματικότητα το σχολείο συνεχίζει να ακολουθεί πρακτικές που χειραγωγούν τη θρησκευτική συνείδηση των μαθητών. Η διαμόρφωση "συνειδητού Έλληνα πολίτη αλλά και πολίτη του κόσμου" που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έχει θέσει ως στόχο της παιδείας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός πλουραλιστικού και θρησκευτικά ουδέτερου σχολείου που ακόμη απέχει από την πραγματικότητα του σημερινού ελληνικού σχολείου.
Αριθμός Εισαγωγής: 011234-011235 cd
Keywords: Θρησκεία στα δημόσια σχολεία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκκλησία και εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σχολικός εκκλησιασμός