Το φαινόμενο του αθλητικού τουρισμού παγκοσμίως. Η ανάπτυξη, η προοπτική και η σημασία του στην Ελλάδα - Λιάκος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο τουρισμός είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που έχει σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον. Ο αθλητισμός και ο τουρισμός είναι δυο έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές, που συμβάλλουν στο να δημιουργηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να παρουσιάσει τη συμβολή του αθλητικού τουρισμού στην οικονομία και στην κοινωνία, εστιάζοντας στην συμβολή του στην ανάπτυξη των ξενοδοχειακών μονάδων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Για τον σκοπό της παραπάνω ανάλυσης, έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 20 έρευνες, πληρώντας συγκεκριμένα κριτήρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αθλητικός τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των περιοχών όπου αναπτύσσεται, αφού προσφέρει οικονομική ώθηση στην κοινωνία. Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις για την πόλη υποδοχής ενδέχεται να μην είναι θετικές. Οι μικρότερες αθλητικές διοργανώσεις δεν συσχετίζονται πάντα με την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται η αποτελεσματική στήριξη της κυβέρνησης, ώστε να οδηγήσει ο αθλητικός τουρισμός προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ότι αφορά τις μεγάλες εκδηλώσεις αθλητικού τουρισμού, αυτές έχουν σημαντικές συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές, για τις περιοχές υποδοχής, όχι όμως σημαντικά σε χώρες χωρίς την απαραίτητη υποδομή ή το κατάλληλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τα στοιχεία της ανάλυσης ανέδειξαν επίσης πως υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η ξενοδοχειακή βιομηχανία αποκτά σημαντικά οφέλη, όπως η αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων και της μέσης τιμής διανυκτέρευσης, του ποσοστού πληρότητας και των εσόδων. Επίσης, η αθλητική ταυτότητα του ξενοδοχείου συμβάλλει στην επίτευξη πιο αποτελεσματικών εταιρικών καναλιών επικοινωνίας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις για την ξενοδοχειακή αγορά στην πόλη υποδοχής μπορεί να είναι θετικές, αλλά και συνάμα προσωρινές. Μάλιστα, οι πολιτιστικές και οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να είναι και αρνητικές, αλλά οι κοινωνικές συνέπειες φαίνεται πως είναι θετικές.
The phenomenon of sports tourism worldwide. Its development, perspective and importance in Greece
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητισμός και τουρισμός - Κυβερνητική πολιτική; Αθλητισμός και τουρισμός - Οικονομικές απόψεις; Αθλητισμός και τουρισμός - Περιβαλλοντικές απόψεις; Sports and tourism - Management; Sports and tourism; Sports and tourism - Government politics; Sports and tourism - Economic aspects; Sports and tourism - Environmental aspects; Επιπτώσεις; Οικονομία; Κοινωνία; Ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων; Sports tourism; Effects; Economy; Society; Hotel development; Aθλητικός τουρισμός