Εξαγορά ομίλου Μαρινόπουλου από τον όμιλο Σκλαβενίτη, πόσο ορθολογική ήταν και πως φτάσαμε έως εκεί - Πίτσιλης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στη παρούσα εργασία θα εξεταστεί η απορρόφηση της Μαρινόπουλος Α.Ε. και των θυγατρικών της από την εταιρία Σκλαβενίτης και κατά πόσο ήταν ορθολογική αυτή η κίνηση υπό το πρίσμα των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται ο κλάδος των υπεραγορών στην Ελλάδα και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη Μαρινόπουλος και στον όμιλο Σκλαβενίτη. Στη συνέχεια γίνεται επεξήγηση του πτωχευτικού κώδικα και ιδιαίτερα των άρθρων 99 και 106β. Μετέπειτα αναλύονται οι κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις τη συμφωνίας εξυγίανσης καθώς και ρόλο που διαδραμάτισε η τότε κυβέρνηση. Γίνεται δε, ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και τις προεκτάσεις που θα μπορούσε να πάρει σε εθνικό επίπεδο η μη έκβαση συμφωνίας, δηλαδή η περίπτωση χρεοκοπίας. Τέλος για την χρηματοοικονομική ανάλυση του Σκλαβενίτη χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση μέσω αριθμοδεικτών και η οριζόντια μέθοδος ανάλυσης με έτος βάσης το 2018. Επίσης έγινε προσπάθεια ανάλυσης με χρήση του μοντέλου Altman Z-score για την αξιολόγηση του κινδύνου πτώχευσης. Τα ευρήματα της εργασίας έδειξαν πως με την απορρόφηση του Μαρινόπουλου, ο Σκλαβενίτης κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο του στην αγορά, κυρίως στην επαρχία και δη στην βόρεια Ελλάδα, όπου αποτελεί και πυλώνα της στρατηγικής του. Παρά το αρχικό πόσο που ξοδεύτηκε σε «υπεράξια» ύψους μισού δις. ευρώ που αποτελούσε τη διαφορά μεταξύ των χρεών και του ενεργητικού, κατάφερε σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών να έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Σημαντικό ρόλο στην εξαγορά διαδραμάτισαν και οι εγγυήσεις που έλαβε από το τραπεζικά ιδρύματα και το κράτος που καταλήξαν σε έκδοση δάνειων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διαγραφή των προστίμων και διαγραφή των μέρους των οφειλών προς τους προμηθευτές. Ο Σκλαβενίτης του 2022 κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με 34,4% με κύκλο εργασιών 4,47 δις. ευρώ και κέρδη προ φόρων που ξεπερνούν τα 78 εκατ. ευρώ.
Acquisition of Marinopoulos S.A. by Sklavenitis group, how rational it was and how we got up there
Μ.Δ.Ε. 85
Keywords: Χρηματοοικονομική; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Επιχειρήσεις -- Οικονομικές απόψεις; Σουπερμάρκετ; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Σκλαβενίτης; Μαρινόπουλος; Supermarkets; Financial analysis; Index number; Sklavenitis; Marinopoulos