Η συμβολή του τοπικού τύπου και του διαδικτύου στην άνοδο της Χρυσής Αυγής στον νομό Κορινθίας - Μαυραγάνης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Βασικό κριτήριο στην επιλογή του θέματος που πραγματεύεται η παρούσα εργασία, υπήρξε η σημαντική πολιτική ενδυνάμωση του κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και ειδικότερα στον Νομό Κορινθίας, όπου στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2012, έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό της πανελλαδικά. Οι μεταβιομηχανικές κοινωνίες, βρίσκονται σε μία δυναμική κατάσταση αλλαγών, γεγονός που στο κοινωνικό πεδίο δημιουργεί συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας και φόβου στα άτομα. Στα πλαίσια αυτά, θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε το κατά πόσο η ραγδαία ανάπτυξη ακροδεξιών τάσεων, που εμφανίζεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, σχετίζεται με τις διακινδυνεύσεις που επιφέρει η διαμορφούμενη μετανεωτερική εποχή, έχοντας ως παράδειγμα τον νομό Κορινθίας. Επιπροσθέτως, έχοντας υπόψη, τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ στην κατασκευή της κοινωνικής πραγματικότητας, θα εξετάσουμε τον τρόπο που αυτά προβάλουν διάφορα ζητήματα της κοινωνίας, δημιουργώντας φόβο και ανασφάλεια στα άτομα και που οδηγούν έτσι, στην ισχυροποίηση των εθνικιστικών τάσεων και αντιλήψεων. Η εργασία, μεθοδολογικά στηρίχθηκε στην ανάλυση περιεχομένου του τοπικού τύπου και των ιστοσελίδων του Νομού Κορινθίας. Μελετήθηκαν άρθρα, τίτλοι, φράσεις και φωτογραφίες, του ηλεκτρονικού και έντυπου τοπικού τύπου και blogs, που καταδεικνύουν ότι τα τοπικά ΜΜΕ δημιούργησαν ή μεγιστοποίησαν διακινδυνεύσεις και κινδύνους, η αντιμετώπιση των οποίων, κατέστησε τη Χρυσή Αυγή ως βασικό φορέα επίλυσής τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 010779-010780 cd
Keywords: Μετανάστες -- Ελλάδα; Εγκληματικότητα; Δεξιοί εξτρεμιστές -- Ελλάδα; Μέσα μαζικής ενημέρωσης -- Ελλάδα; Κοινωνία του ρίσκου (ή της διακινδύνευσης); Μετανάστευση; Εγκληματικότητα; Ακροδεξιά; Παγκοσμιοποίηση; Νεωτερικότητα; Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Χρυσή Αυγή; Risk society (jeopardy); Immigration; Criminality; Extreme right; Globalization; Modernity; Media; Golden Dawn