Το εκπαιδευτικό δράμα ως μέσο πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού σε παιδιά Ε΄τάξης δημοτικού - Γκίκα, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στο να διερευνήσει κατά πόσο η Δραματική Τέ-χνη και συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό δράμα μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πρό-ληψης του σχολικού εκφοβισμού σε παιδιά Ε΄ τάξης. Πρόκειται για μια έρευνα δρά-σης που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβρη έως τον Δεκέμβρη του 2018 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας. Εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα παρέμβασης 12 εργαστη-ρίων με τη χρήση των τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος. Για την υλοποίησή του χρησιμοποιήθηκε ομάδα ελέγχου (14 παιδιά) και πειραματική ομάδα (15 παιδιά) ενώ ως ερευνητικό εργαλείο δόθηκε το ερωτηματολόγιο του Olweus (έκδοση του 1991 και η νεότερη έκδοση του 1996). Συμπληρωματικά, αξιοποιήθηκαν δεδομένα συνεντεύ-ξεων, καταγραφών του κριτικού φίλου καθώς και ημερολογίου του ερευνητή. Η έρευ-να είχε ως στόχο την καλύτερη διαχείριση των εκφοβιστικών ενεργειών από τους μα-θητές. Τα αποτελέσματά της κατέδειξαν ότι υπάρχει θετική επίδραση του εκπαιδευτι-κού δράματος στους παράγοντες μελέτης «θυματοποίηση» και «αυτορρύθμιση» με ταύτιση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων, ενώ η θετική επίδραση στην «κοινωνικο-ποίηση», στη «στάση του θύτη» και στην «ανάληψη πρωτοβουλίας» επιβεβαιώνεται μόνο από τα ποιοτικά δεδομένα. Σίγουρα είναι αναγκαία η περαιτέρω έρευνα σε μεγα-λύτερα δείγματα μαθητικού πληθυσμού σε όλο το φάσμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαί-δευσης, έτσι ώστε να μπορούν να γενικευτούν τα αποτελέσματα.
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Σχολικός εκφοβισμός; Τρόποι διαχείρησης; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Σχολικός εκφοβισμός; Τρόποι διαχείρησης; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση