ΟΝΕ: Δομικοί περιορισμοί και ανάλυση κινδύνων πριν και μετά τη νομισματική ενοποίηση - Αβδελίδου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, εξετάζονται πρωτίστως τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ανάγκη της δημιουργίας μιας νομισματικής ένωσης στην περιφέρεια της Ευρώπης αλλά και ο μακροσκελής δρόμος προς την εν τέλη δημιουργία της. Στη συνέχεια σκοπός είναι να εντοπιστούν τόσο οι δομικοί περιορισμοί της ΟΝΕ, όσο και οι κίνδυνοι που αναγνωρίστηκαν από ευρωπαίους οικονομολόγους και παρατηρητές της εποχής πριν την ένωση. Οι κίνδυνοι που εντοπίστηκαν αποτυπώνονται σε Μήτρα Κινδύνων και στη συνέχεια προσεγγίζονται σε δενδροειδή ανάλυση με Δέντρα Γεγονότων. Στη συνέχεια, αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι αυτοί οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν μετά την νομισματική ένωση και ακολουθούν δευτερεύοντα Δέντρα Γεγονότων με τους κινδύνους που αναγνωρίστηκαν και τις διαδρομές που επιβεβαιώθηκαν. Η προσέγγιση είναι διεπιστημονική καθώς γίνεται μια προσπάθεια συνδιασμού της επιστήμης της διακινδύνευσης και των διεθνών σχέσεων σε ιστορικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Συνοπτικά, η διπλωματική εργασία αυτή αποτελεί μια μελέτη της περίπτωσης της ΟΝΕ εκ των υστέρων.
EMU: Structural constrains and risk analysis before and after monetary unification
Keywords: Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Οικονομική ενοποίηση; Διαχείριση κινδύνου; ΟΝΕ; Δομικοί περιορισμοί; Αναγνώριση κινδύνων; Μήτρα κινδύνων; Δέντρο γεγονότων