Ο νέος Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δ.ΥΠ.Α (πρώην Ο.Α.Ε.Δ): Μελέτη Περίπτωσης του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης (Κ.Π.Α2) Κομοτηνής - Αμέτ Ογλού, Μερβέ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορίας και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, καθώς και τα στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού που ακολούθησε ο οργανισμός στο πλαίσιο ανάπτυξης της στρατηγικής του, των οργανωτικών αλλαγών, των νέων αρμοδιοτήτων και των πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας και των οφελών του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αξιολόγηση της συνεισφοράς του ψηφιακού μετασχηματισμού στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, των οργανωτικών αλλαγών, των νέων αρμοδιοτήτων και των πολιτικών αντιμετώπισης ανεργίας, επικεντρώνοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις ραγδαίες αλλαγές κυρίως οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι που ανήκουνε στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης Κομοτηνής. Κύριος στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης είναι η διευκόλυνση τη ζωή των πολιτών με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η ικανοποίηση τους από τις υπηρεσίες του οργανισμού, ενισχύοντας την ενεργή αλληλεπίδραση των ωφελουμένων με τον οργανισμό και κατακτώντας την εμπιστοσύνη αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αποτελεί μελέτη περίπτωσης το ΚΠΑ2 Κομοτηνής αναφορικά με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών της Δ.ΥΠ.Α. στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η συγγραφή της παρούσας εργασίας στηρίχθηκε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση και σε ποσοτική έρευνα με την χρήση ερωτηματολογίων σε δείγμα 16 υπαλλήλων του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Κομοτηνής σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον επανασχεδιασμό λειτουργιών και τον φόρτο εργασίας που επωμίστηκαν οι υπάλληλοι του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, καθώς και των δυσκολιών που αυτοί και οι άνεργοι πολίτες αντιμετώπισαν. Απώτερος σκοπός είναι η αξιολόγηση των δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς επίσης και οι μελλοντικές ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί ο Οργανισμός, προκειμένου να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά.
The new Digital Transformation of the Public Employment Service (former OAED): Case Study of the Employment Promotion Centre of Komotini
Keywords: Απασχόληση; Απασχόληση--Ελλάδα; Εργασιακή πολιτική--Ελλάδα; Ανεργία; Αγορά εργασίας; Ελληνικός Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού; Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης; Ψηφιακός Μετασχηματισμός; Φόρτος εργασίας; Ανεργία; Απασχόληση; Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης Κομοτηνής