Ανάλυση της Διαβάθμισης Κινδύνου των Εισερχόμενων Ροών Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα για τα έτη 2015-2021 - Φώτη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι εισερχόμενες ροές υπηκόων τρίτων χωρών (υ.τ.χ.) κυρίως από την Μέση Ανατολή αλλά και την Αφρική την τελευταία δεκαετία επέφεραν προκλήσεις τόσο για τις οικονομίες όσο και για τις κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με την Ιταλία στις πρώτες χώρες που έπρεπε να λάβουν δράση αφενός για να διαχειριστούν τις εν λόγω ροές αφετέρου για να θωρακιστούν από τους όποιους κινδύνους συνεπάγονται. Με την συνεισφορά της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, διαπιστώνουμε ότι η μεταναστευτική πολιτική της χώρας στο πέρασμα των χρόνων αλλάζει και η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει τα σύνορά της, να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, στέγασης, να συντονίσει τις δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές ένταξης. Παράλληλα όμως, οφείλει να προλαμβάνει και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που ανακύπτουν προτού μετατραπούν σε κρίση έχοντας καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, με την συμβολή των εργαλείων της διοίκησης της διακινδύνευσης αναγνωρίζουμε και αναλύουμε τους κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται εν γένει με τον οικονομικό, κοινωνικό τομέα, την υγεία και την ασφάλεια. Ακολούθως, προβαίνουμε στην βαθμονόμησή τους λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης και τον αντίκτυπό τους. Αφού τους εντάξουμε σε μία μήτρα κινδύνων, θα αναδείξουμε τον σημαντικότερο κίνδυνο για τον οποίο στο τέλος εξετάζουμε τις πιθανές εκβάσεις με την χρήση της δενδρικής ανάλυσης.
Risk Analysis of Third Country Nationals Incoming Flows in Greece for the years 2015-2021
Keywords: Διαχείριση κινδύνου; Πρόσφυγες--Ελλάδα; Μετανάστευση--Ελλάδα; Μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές; Κίνδυνος; Διακινδύνευση; Μήτρα κινδύνων; Δενδρική ανάλυση