Το δίκτυο των σιδηροδρόμων μετά τον 19ο αιώνα και η εξέλιξή του στην Ελλάδα - Στρογγύλη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εργασία αυτή εξετάζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα. Εστιάζει στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρέασαν την κατασκευή των γραμμών, καθώς και στο ρόλο των σιδηροδρόμων στην διαμόρφωση της ελληνικής επικράτειας και στην οικονομική πρόοδο. Μέσα από ιστορικές πηγές και χαρτογραφικά δεδομένα, παρουσιάζεται η σταδιακή ενσωμάτωση του σιδηροδρόμου στον εθνικό σχεδιασμό και η σημασία του για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Keywords: Σιδηρόδρομοι -- Ελλάδα -- Ιστορία; Μεταφορές -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Μεταφορές -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Μεταφορές -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 21ος αιώνας; Ελλάδα -- Οικονομικές συνθήκες -- 19ος αιώνας; Ελλάδα -- Οικονομικές συνθήκες -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Οικονομικές συνθήκες -- 21ος αιώνας; Σιδηρόδρομοι; Ελλάδα; 19ος αιώνας; Mεταφορές; Eκσυγχρονισμός; Yποδομές; Oικονομική ανάπτυξη; Συγκοινωνίες; Railways; Greece; 19th century; Transportation; Modernization; Infrastructure; Economic development; Transit