Η ποιότητα των Δημοσιονομικών Αναφορών των Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού - Νικολαϊδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τις απόψεις των στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Β΄ Βαθμού σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πληροφοριών των χρηματοοικονομικών τους αναφορών δια μέσου της αξιολόγησης της λογιστικής τους τυποποίησης. Ειδικότερα, επιχειρείται μέσω της βιβλιογραφικής επισκόπησης η παρουσίαση των συγκεκριμένων οντοτήτων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αναφορά στη λογιστική τυποποίηση και το δημοσιονομικό τους πλαίσιο, καθώς και η παράθεση σχετικών εμπειρικών ερευνών και επιστημονικών άρθρων όπως έχουν παρουσιαστεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Επίσης, διεξάγεται εμπειρική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, προκειμένου να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των στελεχών των Οικονομικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού σχετικά με την ποιότητα της πληροφόρησης των χρηματοοικονομικών αναφορών που προβλέπονται από το Δημόσιο Λογιστικό - Απλογραφικό Λογιστικό Σύστημα προς του χρήστες των συγκεκριμένων οντοτήτων, σε σχέση με το Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα. Παράλληλα, εξετάζεται η επίδραση των ιδιαίτερων δημογραφικών χαρακτηριστικών των στελεχών στην διαμόρφωση της άποψης τους. Ακολουθεί η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας με τη χρήση μεθόδων περιγραφικής στατιστικής. Τα εμπειρικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι, οι χρηματοοικονομικές αναφορές των Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού που προκύπτουν βάσει του Δημόσιου Λογιστικού - Απλογραφικού Λογιστικού Συστήματος δεν διακρίνονται για την ποιότητα και την επάρκειά τους, σε αντίθεση με τις χρηματοοικονομικές αναφορές που προκύπτουν βάσει του Διπλογραφικού Λογιστικού Συστήματος και ότι υφίστανται Περιφέρειες, στις οποίες δεν έχει εφαρμοστεί η μετάβαση στην παράλληλη λειτουργία των δύο λογιστικών συστημάτων. Επιπρόσθετα, τεκμηριώνουν πως η «Παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων Δ.Λ.Σ.», το «Εκπαιδευτικό επίπεδο», η «Εργασιακή εμπειρία στη τήρηση του Δ.Λ.Σ.», οι «Γνώσεις λογιστικής», τα «Έτη προϋπηρεσίας στο φορέα» και η «Θέση στο φορέα» σχετίζονται θετικά με τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα.
The quality of the Fiscal Reports of Local Government Grade B
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Λογιστική; Χρηματοοικονομική; Δημόσια οικονομικά; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Περιφέρειες; Δημόσιο λογιστικό; Απλογραφικό λογιστικό σύστημα; Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα