Νεες μεθοδοι και τεχνικες στην υπηρεσια της επεξεργασιας φυσικων γλωσσων - Παπαλεξανδρόπουλος, Γεώργιος Στέφανος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η επεξεργασία φυσικής γλώσσας στα διάφορα ανεπτυγμένα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και πολύ μελετημένα θέματα. Η αυξανόμενη ζήτηση εργασίας στα διάφορα επαγγέλματα φέρνει και την αναζήτηση ενός τρόπου που θα είναι ακόμα πιο βέλτιστος από τις υπάρχουσες λύσεις. Σαν πρόταση ως προς λύση αυτού αναπτύχθηκε η παρούσα διπλωματική εργασία, επιδιώκοντας να αυτοματοποιήσει την αναζήτηση εργασίας και να ενοποιήσει τις διάφορες πηγές που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Δεν αρκέστηκα στην λύση που δίνει ένας ιστότοπος ή μία πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας αλλά κατάφερα συλλέγοντας δεδομένα να μπορέσω να δώσω μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση με βάση την εκάστοτε στον χρόνο διαθέσιμη αγορά εργασίας σε συνάρτηση με το βιογραφικό που διαθέτει ο κάθε χρήστης. Τα δεδομένα, η αξιολόγηση και τα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια ακαδημαϊκού ερευνητικού σκοπού. Η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε καθώς και το μοντέλο αποφάσεων είναι σε άμεση συνάρτηση με την εξόρυξη των δεδομένων . Συμπεράνουμε μέσα από τα αποτελέσματα ότι οι πολλαπλές πηγές μπορούν να δυσκολέψουν περισσότερο το χρήστη, καθώς επίσης αποδεικνύεται πως μπορούν να προταθούν και ρόλοι ή θέση εργασίας στις οποίες ο χρήστης δεν είχε σκεφτεί να υποβάλει αίτηση, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην λανθασμένο τίτλο αγγελίας ή περιγραφής της θέσης από τον ίδιο τον εργοδότη αλλά ακόμα και έλλειψη αυτοεκτίμησης του ατόμου στα προσόντα που διαθέτει.
Keywords: ά: Μεγάλα Δεδομένα, Τεχνητή νοημοσύνη, Μηχανική Μάθηση, Apache, Spark, SQL, NLP, Ανάλυση Δεδομένων, Κατανεμημένος ς Προγραμματισμός.