Προώθηση της ένταξης των μεταναστών μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών στην Ευρώπη. Η περίπτωση της Ελλάδας. Έρευνα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. - Αλβέρτης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στόχος της εργασίας αυτής ήταν η διερεύνηση του βαθμού στον οποίο το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί πράγματι να συντελέσει στην ενσωμάτωση των μεταναστών μαθητών με διαφορετική θρησκευτική ταυτότητα. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 100 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Αττικής, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού κυρίως τύπου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μια γενική αποδοχή του ρόλου που μπορεί να επιτελέσει το συγκεκριμένο μάθημα στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των μεταναστών μαθητών στο ελληνικό σχολείο. Ακόμα, προέκυψε ένας μέτριος βαθμός ετοιμότητας των εκπαιδευτικών του δείγματος να διδάξουν αποτελεσματικά το συγκεκριμένο μάθημα σε αντίθεση με τον μεγάλο βαθμό ενημέρωσής τους σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική περί της θρησκευτικής αγωγής και παιδείας. Μέτριος βαθμός ικανοποίησης των εκπαιδευτικών του δείγματος προέκυψε και σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σχολικά εγχειρίδια ως προς την ενσωμάτωση των μεταναστών μαθητών στο ελληνικό σχολείο. Τέλος, προέκυψε η ανάγκη αναθεώρησης των διδακτικών εγχειριδίων και της στοχοθεσίας του μαθήματος, ώστε τελικά να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης πλουραλιστικής κοινωνίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012782 cd
Keywords: Θρησκευτική εκπαίδευση -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Θρησκευτική εκπαίδευση -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Θρησκευτική εκπαίδευση -- Διδακτικά βιβλία για παιδιά -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μειονότητες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική κοινωνιολογία -- Ελλάδα; Ενσωμάτωση; Θρησκευτική αγωγή; Μετανάστες; Ετερότητα; Integration; Religious education; Immigrants; Otherness