Το παιχνίδι του ρόλου, με τεχνικές Μάρκετινγκ, ως μέσο για την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων στους έγκλειστους. - Γραμματικοπούλου, Κωνσταντία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Οι σύγχρονες κοινωνίες, λόγω των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κοινωνικό αποκλεισμό ορισμένων ευάλωτων ομάδων που αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα της ενσωμάτωση τους στην αγορά εργασίας (Λιναρδάτου, & Mανούσου, 2014). Η εργασία που ακολουθεί παρακάτω στοχεύει να μελετήσει πως ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι κρατούμενοι στις φυλακές, έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων με αυτοδιαχείριση, αυτοπεποίθηση και χωρίς τάσης αποφυγής τους, καλλιεργώντας και εξελίσσοντας προσωπικά στοιχεία και δεξιότητες αλλά και εργασιακά προσόντα. Πραγματοποιήθηκε έρευνα κατά την οποία οι φυλακισμένοι συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων με θεματικές ενότητες από το Μάρκετινγκ και την επιχειρηματικότητα. Τα παιχνίδια ρόλων, ως εκπαιδευτική τεχνική, χρησιμοποιούνται τόσο στη Δραματική τέχνη στην Εκπαίδευση όσο και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Ο βιωματικός τους χαρακτήρας, επιτρέπει να συμμετέχουν σε αυτά ακόμα και άτομα με χαμηλή μόρφωση αλλά και με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες. Τέλος, με τη διαχείριση επαγγελματικών θεμάτων, αποκτιούνται γνώσεις που ενδυναμώνουν το επαγγελματικό τους προφίλ και κατά συνέπεια λειτουργούν βοηθητικά στην ομαλή κοινωνική και εργασιακή τους επανένταξη. Η έρευνα χαρακτηρίζεται ως μεικτή γιατί διερευνά ποσοτικά στοιχεία τα οποία μελετά συγκριτικά με ποιοτικά χαρακτηριστικά για να ισχυροποιήσει έτσι την αξία των αποτελεσμάτων που τελικά ήταν θετικά. Επί της διαδικασίας έγινε στατιστική ανάλυση, με το πρόγραμμα SPSS και το παραμετρικό κριτήριο t- test. Από το ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε η PSI κλίμακα των Heppner και Petersen (1982) και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων εξασφαλίστηκε με την τριγωνοποίηση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου, των συνεντεύξεων και της συμμετοχικής παρατήρησης.
Keywords: Δια βίου εκπαίδευση; Εργασιακή επανένταξη; Επαγγελματική κατάρτιση; Επίλυση προβλημάτων; Έγκλειστοι ενήλικες; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνική επανένταξη; Μεικτή έρευνα; Παιχνίδια ρόλων; Προσωπικές δεξιότητες; Εκπαιδευτικό δράμα; Δια βίου εκπαίδευση; Εργασιακή επανένταξη; Επαγγελματική κατάρτιση; Επίλυση προβλημάτων; Κρατούμενοι; Κοινωνικός αποκλεισμός; Κοινωνική επανένταξη; Μεικτή έρευνα; Παιχνίδια ρόλων; Προσωπικές δεξιότητες; Εκπαιδευτικό δράμα