Διοίκηση ολικής ποιότητας: Διερεύνηση απόψεων εκπαιδευτικών / διευθυντών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για πτυχές του εκπαιδευτικού μας συστήματος - Κατσίρη, Θέκλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η μεταπτυχιακή αυτή εργασία επιχειρεί να διερευνήσει το βαθμό στον οποίο βρίσκουν εφαρμογή στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύο βασικές αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, που αφορούν στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας και στην παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων στα πλαίσια της επαγγελματικής τους ανάπτυξης, καθώς και στη διευκόλυνση που τυγχάνουν από τους προϊσταμένους τους. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 919 εκπαιδευτικοί/διευθυντές δημόσιων, αστικών και ημιαστικών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας. Για τη συλλογή των δεδομένων έγινε τυχαία δειγματοληψία με χρήση κοινού ερωτηματολογίου για εκπαιδευτικούς/διευθυντές, ενώ για τη στατιστική επεξεργασία τους χρησιμοποιήθηκε το Στατιστικό πακέτο SPSS 20. Από τη μελέτη των ερευνητικών δεδομένων συμπεραίνουμε πως οι δύο αυτές αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας βρίσκουν εφαρμογή σε ικανοποιητικό βαθμό στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την πλευρά των εκπαιδευτικών/διευθυντών το έδαφος είναι πρόσφορο. Η Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει την αναγκαιότητα επίτευξης ποιότητας και διασφάλισής της στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να τη θέσει στο επίκεντρο των ενεργειών και προσπαθειών της.
Μ.Δ.Ε. 97
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Εκπαίδευση; Εκπαιδευτικοί; Διευθυντές; Εκπαιδευτικό σύστημα; Περιφέρεια Πελοποννήσου