Μελέτη ικανοποίησης ασθενών σε τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η περίπτωση του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης - Αδάμη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η εκτίμηση και η αξιολόγηση της ικανοποίησης των ασθενών από τις παρεχόμενες φροντίδες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και η διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με αυτή. Υλικό και Μέθοδος: Μετά από διεξοδική έρευνα της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία δομημένου ερωτηματολογίου, το οποίο ελέγχθηκε ως προς την αξιοπιστία και την εγκυρότητά του. Το δείγμα αποτελείται από 450 άτομα, που επιλέχθηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας από το σύνολο των ασθενών που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του Τμήματος Επειγόντων κατά το χρονικό διάστημα 20 Ιουλίου – 20 Σεπτεμβρίου 2011 και τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο μετά το τέλος της επίσκεψής τους. Στη συνέχεια, ακολούθησε στατιστική ανάλυση των δεδομένων και διερευνήθηκαν οι πιθανές συσχετίσεις της ικανοποίησης με δημογραφικούς και άλλους παράγοντες. Αποτελέσματα: Η ανάλυση κυρίων συνιστωσών ανέδειξε τέσσερις αθροιστικές κλίμακες, με ικανοποιητικούς συντελεστές εσωτερικής συνοχής Cronbach. Συνολικά, οι ασθενείς του δείγματος φαίνεται να ικανοποιούνται περισσότερο από την υποδοχή και το κλινικό έργο σε σχέση με την υποδομή και το διοικητικό έργο. Επιπλέον, ο συντελεστής συσχέτισης Spearman έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή θετική συσχέτιση της συμπεριφοράς και της ικανότητας του ιατρο - νοσηλευτικού προσωπικού με τη συνολική ικανοποίηση. Στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις, ως προς το βαθμό ικανοποίησης, διαπιστώθηκαν μόνο όσον αφορά στην οικογενειακή κατάσταση και τον τόπο διαμονής, ενώ δεν προέκυψε καμμία στατιστικά σημαντική σχέση με το φύλο, την ηλικία και την εκπαίδευση. Συμπεράσματα: Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η ικανοποίηση των ασθενών από την ποιότητα των υπηρεσιών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Τρίπολης είναι υψηλή, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκαν και ορισμένοι τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση στο σύστημα διοίκησης της συμμετοχής των ασθενών στην αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών, μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο υλικό για τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων.
Keywords: Δημόσια υγεία -- Αξιολόγηση; Ποιοτική έρευνα; Ικανοποίηση ασθενών; Ποιότητα υπηρεσιών υγείας; Τμήμα επειγόντων περιστατικών; Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης