Προστασία παιδικής ηλικίας και δικαιώματα του παιδιού - υγεία & πρόνοια για το εργαζόμενο παιδί - Τρουπή-Κουκούτση, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα διπλωματική μελετά την προστασία της παιδικής ηλικίας και τα δικαιώματα του παιδιού, μέσα από τις πτυχές της υγείας και πρόνοιας για το εργαζόμενο παιδί. Σκοπός της διπλωματικής είναι να διερευνήσει βιβλιογραφικά το ερευνητικό σώμα μέσα από μελέτες και έρευνες σχετικά με την παιδική εργασία διεθνώς και να δώσει μια πλήρη εικόνα του ζητήματος, τόσο σε επίπεδο παγκόσμιο όσο και ειδικά στην Ελλάδα. Γενικότερα, και σε συμφωνία μεταξύ των ερευνών και των νομικών πλαισίων, το ζήτημα της παιδικής εργασίας και προστασίας του παιδιού αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης, τονίζοντας την αναγκαιότητα για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη ή μείωση της παιδικής εργασίας και της θέσπισης κατάλληλων μέτρων για την επίλυση του προβλήματος όπου δεν υφίστανται αυτά. Με βάση τα στοιχεία της βιβλιογραφικής έρευνας, η παιδική εργασία παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου, με πολλαπλές συνέπειες, ιδίως λόγω της εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας και δυστυχώς με το χάσμα να μεγαλώνει αναφορικά με τις απόψεις γύρω από το πολυσύνθετο φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, η παιδική εργασία στερεί από τα παιδιά το δικαίωμά τους να πάνε στο σχολείο, τα εκθέτει στη βία, και ενισχύει τον κύκλο της φτώχειας. Ενώ παρατηρείται σήμερα κάποια θετική διαπίστωση ως προς τη μείωση εκδήλωσης του φαινομένου, η πρόοδος είναι υπερβολικά αργή, με την παιδική εργασία να συνιστά απειλή όχι μόνο για την υγεία και την ευημερία των παιδιών, αλλά να αποτελεί απειλή και σε εθνικές οικονομίες αλλά και αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για παγκόσμια ανάπτυξη. Ένα αποτελεσματικό λοιπόν σύστημα προστασίας του εργαζόμενου παιδιού είναι αναγκαίο και θα πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές συνιστώσες υγείας και πρόνοιας και να αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές νόρμες της κοινωνίας και τις προσπάθειες για την ενίσχυση της κοινωνικής αλλαγής ώστε να επιφέρουν ένα τέλος στην εκμετάλλευση και βία κατά των παιδιών. Αρκετές είναι οι χώρες που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην προσέγγιση συστημάτων υγείας και πρόνοιας του εργαζόμενου παιδιού, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μεταρρυθμίσεων, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προστασίας και της συλλογής δεδομένων και πληροφοριών για την παιδική εργασία. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για την παιδική εργασία – με το ποσοστό να κυμαίνεται για το 2013 στο 1.4% - οπότε προτείνεται στο μέλλον να ενταθεί η ερευνητική σκοπιά των μελετητών γύρω από το θέμα αυτό και να συγκεντρωθούν στατιστικά στοιχεία επαρκή για να αναλυθεί το ζήτημα στη χώρα μας, ακόμη και σε συγκριτική ανάλυση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Τέλος, πρωτογενής έρευνα σε φορείς δράσης στην Ελλάδα, όπως το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Χαμόγελο του Παιδιού, τον Συνήγορο του Πολίτη/ Συνήγορο του Παιδιού, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού δύναται να δώσουν εις βάθος απαντήσεις στο ζήτημα της παιδικής εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 011807-011808 cd
Keywords: Παιδική εργασία; Παιδιά -- Προστασία; Παιδιά -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ.