Προοπτικές βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσα απο τον εκσυχρονισμό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μελετη περίπτωσης των κεπ (κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών) - Στοϊκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Αντικείμενο έρευνας Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τα οποία αποτελούν από τους πλέον αξιόπιστους θεσμούς παρέχουν περίπου 1100 διαδικασίες, βοηθά στην ενδυνάμωση των προοπτικών βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς όλο και περισσότερες διαδικασίες εκτελούνται διαδικτυακά με στόχο: «να διακινούνται τα έγγραφα και όχι οι πολίτες». Η γνώμη των εργαζομένων στα ΚΕΠ αποτελεί σημαντικό παράγοντα για στην σκιαγράφηση των απόψεων του μεγέθους ικανοποίησης των πολιτών από την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τα ΚΕΠ. Στόχος της έρευνας Η ανάδειξη των επερχόμενων αλλαγών από την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από τα ΚΕΠ και η ισχυροποίηση τους ως υπηρεσίες, όπου τα αιτήματα των πολιτών θα διεκπεραιώνονται άμεσα ώστε σταδιακά τα ΚΕΠ να αποτελέσουν το μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κράτους και πολιτών και τυχόν προβλήματα από τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται να έχουν οι πολίτες, θα ξεπεραστούν από την ενημέρωση, επιμόρφωση και διάθεση προς εξυπηρέτηση των υπαλλήλων των ΚΕΠ. Αποτελέσματα Η ενίσχυση των ΚΕΠ με ψηφιακό εξοπλισμό νέας τεχνολογίας, περισσότερους πόρους, επαρκή και εξειδικευμένη κατάρτιση των εργαζομένων τόσο των ΚΕΠ όσο και των υπαλλήλων του συνόλου του δημοσίου με σεμινάρια και τεχνικές συμβουλές, κίνητρα αμοιβών, πλήρης ευρυζωνικότητα, ψηφιακό αλφαβητισμό των πολιτών, ψηφιοποίηση του κράτους και διαλειτουργική σύνδεση όλων των δημοσίων υπηρεσιών με τα ΚΕΠ, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επίτευξης βέλτιστης εξυπηρέτησης των πολιτών στα ΚΕΠ, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Συμπεράσματα Τα ΚΕΠ, μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν τον μοναδικό σημείο επαφής μεταξύ κράτους και πολιτών και με την βοήθεια του νέου back office το e-kep να παρέχουν την βέλτιστη εξυπηρέτηση στους πολίτες.
Prospects for improving citizen service through e-government modernization: a case study of citizen servise centers
Αρ. Εισ.: 126 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διαδίκτυο στη δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) -- Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ηλεκτρονική δικυβέρνηση; Εκσυγχρονισμός; Εξυπηρέτηση πολιτών; KΕΠ; E-government; Modernization; Citizen service; KEP