Ιδιωτικές δαπάνες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράγοντες που τις διαμορφώνουν - Τσακαλάκη, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ένα από τα θέματα που απασχολεί την ελληνική οικογένεια είναι η εισαγωγή των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση του ύψους της δαπάνης που καταβάλλεται από τους γονείς προκειμένου να ενισχύσουν τα παιδιά τους, μέσω εξωσχολικής προετοιμασίας, για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναζητούνται οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη δαπάνη. Για την έρευνα έγινε ανάλυση 103 ερωτηματολογίων που απαντήθηκαν από γονείς με παιδιά που είχαν λάβει μέρος στις εξετάσεις εισαγωγής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία τρία χρόνια. Το δείγμα επιλέχθηκε με τη μέθοδο της βολικής δειγματοληψίας (convenience sampling). Μέσω της βιβλιογραφικής επισκόπησης έγινε προφανές ότι όταν αναφερόμαστε σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές δαπάνες, με στόχο την προετοιμασία για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια, πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με ιδιαίτερα υψηλό κόστος για κάθε οικογένεια. Πέρα από το υψηλό κόστος που δαπανούν οι Έλληνες γονείς για την ιδιωτική προπαρασκευαστική εκπαίδευση, η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε και την υψηλή συσχέτιση αυτού του κόστους με το οικογενειακό εισόδημα αλλά και με παράγοντες όπως είναι η επίδοση των παιδιών στο σχολείο, ενώ παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη πραγματοποίησης περαιτέρω ερευνών.
Αριθμός Εισαγωγής: 012212-012213 cd
Keywords: Φροντιστές και προγύμναση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Ανώτατη -- Ελλάδα; Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ιδιωτικές εκπαιδευτικές δαπάνες; Εξωσχολική προετοιμασία; Εξετάσεις εισαγωγής; Ιδιωτική προπαρασκευαστική εκπαίδευση; Tertiary education; Private educational expenditures; Extra-curricular preparation; Admission examinations; Private preparatory tuition