Πολιτικές για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αξιολόγηση της εφαρμογής του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης στο Δ. Βριλησσίων - Αντωνίου, Δάφνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε με το ζήτημα της πολιτικής για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ έγινε αξιολόγηση του Δήμου Βριλησσίων αναφορικά με την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Η εργασία πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε μέσα από τέσσερα κεφάλαια, όπου το πρώτο αποτέλεσε το εισαγωγικό σημείωμα, ενώ το δεύτερο εστίασε στο θέμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από το ρόλο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ορίστηκαν οι ευπαθείς ομάδες αλλά και η σχέση αυτών με τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς και η υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν παραλήφθηκαν τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και η Ατζέντα Κοινωνικής Πολιτικής. Το τρίτο κεφάλαιο εμβάθυνε στις πολιτικές φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ενώ αναφέρθηκε και στην εθνική και περιφερειακή πολιτική αλλά και τις στρατηγικές που εφαρμόζονται για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Βαρύτητα δόθηκε στο ΚΕΑ (το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) σε σχέση με το έργο που προσφέρει, τους στόχους που έχει θέσει και σε ποιους αναφέρεται αλλά και πόσο σημαντικό είναι για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το τέταρτο κεφάλαιο κατέγραψε πληροφορίες για την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βριλησσίων και τις προϋποθέσεις των ατόμων που εντάσσονται στα προγράμματα βοήθειας. Τέλος, η εργασία ολοκληρώθηκε με τον επίλογο.
Policies on poverty and social exclusion. Evaluation of the implementation of social income for solidarity of the municipality of Vrilissia
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Φτώχεια--Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός--Ελλάδα; Εισόδημα; Πολιτικές φτώχειας; Κοινωνικός αποκλεισμός; Προνοιακές πολιτικές; Κοινωνικά ευπαθείς ομάδες; Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης