Ανάλυση οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών Aegean, Σκλαβενίτης και Πειραιώς με έμφαση στις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 - Κωνσταντινίδης, Μάριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η τριετία 2020-2022 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια περίοδος απίστευτα απαιτητική για όλους όσους με άμεσο ή έμμεσο τρόπο έχουν σχέση με το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Κυβερνήσεις, τραπεζίτες, χρηματιστές, διοικήσεις επιχειρήσεων αναγκάζονται συνεχώς να μεταβάλλουν πολιτικές για να αντιμετωπίσουν την πανδημία COVID-19 αλλά και τις επιπτώσεις ενός πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2022 και έχει όλο και πιο έντονο το οικονομικό στοιχείο. Ο σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι μέσα από την οικονομική ανάλυση τριών επιχειρήσεων (Σκλαβενίτης, Aegean και Τράπεζα Πειραιώς) για το διάστημα 2016- 2021 και ανάλογα με τις υπάρχοντες πληροφορίες, να αναδειχθούν τόσο οι επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και η αντιμετώπιση τους από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών. Η επιλογή των τριών αυτών επιχειρήσεων έχει να κάνει κυρίως με τον κλάδο που αντιπροσωπεύουν. Ο κλάδος των μεταφορών είναι πάντα από τους πιο ευάλωτους σε περιόδους κρίσεων. Πόσο μάλλον που το ξέσπασμα covid έφερε μέτρα πρωτόγνωρα σε παγκόσμιο επίπεδο όπως lock down και απαγορεύσεις μετακινήσεων. Το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι να δούμε πώς μια διοίκηση αντιμετωπίζει μια ουσιαστικά ελαχιστοποίηση των πωλήσεων και ποια βήματα έγιναν με την σταδιακή άρση των μέτρων. Ποια η αντίδραση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών τους και τι επίπτωση έχει αυτή η προσπάθεια και στο εσωτερικό της επιχείρησης, αν για παράδειγμα υπήρξαν μειώσεις προσωπικού. Ο κλάδος των σουπερμάρκετ και των αγαθών πρώτης ανάγκης φάνηκε να είναι ο πιο ευνοημένος την περίοδο της πανδημίας. Υπήρξε αύξηση της ζήτησης και των πωλήσεων και σε συνδυασμό με το ότι είναι από τα λίγα καταστήματα λιανικού εμπορίου που έμειναν ανοικτά την περίοδο της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα κέρδη ήταν αυξημένα. Το ζήτημα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πώς διαχειρίστηκαν τα κέρδη αυτά οι διοικήσεις των σουπερμάρκετ. Τέλος η σημασία των τραπεζών σε περιόδους κρίσης είναι κομβική και έχει να κάνει κυρίως με την ρευστότητα. Ανάκαμψη μιας οικονομίας χωρίς δανειοδότηση επιχειρήσεων είναι σχεδόν αδύνατη. Για αυτό και είναι σημαντική η χρηματοοικονομική υγεία των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης που μαίνεται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο.
Analysis of financial statements of Aegean, Sklavenitis and Piraeus companies with an emphasis on the effects of the covid-19 pandemic
Μ.Δ.Ε. 18
Keywords: Οικονομική κρίση -- Ελλάδα; COVID 19- Πανδημία, 2020; Πειραιώς; Σκλαβενίτης; Πωλήσεις; Κέρδη; Επίπτωση; Covid; Sales; Supermarket; Transport; Aegean