Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού σε κέντρα άθλησης και αναψυχής στην Ελλάδα. Η περίπτωση του SPORTCAMP. - Σπληλιάκος, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν τη στρατηγική, τη δομή και τη λειτουργία των φορέων της τουριστικής βιομηχανίας όπως των αθλητικών, προπονητικών κέντρων και κέντρων αναψυχής. Ο συνδυασμός αθλητισμού και τουρισμού ως ταυτόχρονη δράση παρουσιάζει ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα συνολικά η βιομηχανία του τουρισμού συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική μεγέθυνση πολλών χωρών. Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο χώρο του αθλητισμού και επιδιώκει την ανάπτυξη της τουριστικής ζήτησης για το αθλητικό της προϊόν, οφείλει να εντοπίσει μια σειρά από σημαίνοντες παράγοντες που θα καθορίσουν τη στρατηγική, τη δομή και τη λειτουργία της. Η παρούσα μελέτη στηριζόμενη στο παραπάνω θεωρητικό υπόβαθρο επιχειρεί να αξιολογήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού σε κέντρα άθλησης και αναψυχής και ερευνά το βαθμό που οι παράγοντες αυτοί πληρούνται στην περίπτωση του αθλητικού κέντρου άθλησης και αναψυχής SPORTCAMP. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για να αντληθούν χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες, βασίζεται πρωταρχικά στη μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας αλλά και στη ποσοτική ανάλυση δειγματοληψίας πιθανότητας μέσω ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε λίστα επισκεπτών του SPORTCAMP. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανέδειξε διαφορές στις απόψεις μεταξύ πελατών με διαφορετική ιδιότητα (αθλητές & στελέχη ομάδων) σχετικά με την αξιολόγηση των παραγόντων ανάπτυξης αλλά και του βαθμού που αυτοί πληρούνται στο SPORTCAMP. Προσέφερε επιπρόσθετα πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με τη χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης της αθλητικής τουριστικής κίνησης σε αθλητικά κέντρα άθλησης και αναψυχής στην Ελλάδα αλλά και συγκεκριμένα στο SPORTCAMP.
Factors affecting sport tourism development in sport and recreation centers: The case of SPORTCAMP
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Κέντρα αναψυχής; Sports and tourism; Recreation centers; Αθλητικός Τουρισμός; Αναψυχή; Κέντρο Άθλησης και Αναψυχής; Sports Tourism; Recreation; Sports Center