Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία στο χώρο των επιχειρήσεων με βάση το European Innovation Scoreboard 2008: Συγκριτική ανάλυση των καινοτομικών επιδόσεων Ελλάδας, Σουηδίας και Βουλγαρίας - Πετροπούλου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)
Η εργασία αυτή έχει ως αντικείμενο της την διερεύνηση των επιδόσεων της Ελλάδας στην καινοτομία στο χώρο των επιχειρήσεων, έτσι όπως αυτή διαγράφεται μέσα από το European Innovation Scoreboard 2008. Στο πρώτο μ έ ρος αναπτύσσονται θεωρητικά ζητήματα, όπως ο ορισμός και τα είδη της καινοτομίας, η σημασία που έχει και οι παράγοντες που την επηρεάζουν, ενώ γίνεται και αναφορά στις ευρωπαϊκές καινοτομικές επιδόσεις. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα πορίσματα της έρευνας με χρήση δευτερογενών δεδομένων για τις ελληνικές επιδόσεις στην καινοτομία ανά ενότητα, διάσταση και επιμέρους κριτήρια. Για την καλύτερη κατανόηση της ελληνικής επίδοσης, τα στοιχεία για τη χώρα μας συγκρίνονται με εκείνα που αφορούν τη Σουηδία και τη Βουλγαρία, τη χώρα δηλαδή που είναι πρώτη σε καινοτομικές επιδόσεις για το 2008 και τη χώρα που καταλαμβάνει την τελευταία θέση αντίστοιχα. Στο τέλος συζητώνται τα συμπεράσματα στα οποία φαίνεται πως οδηγούν τα στατιστικά στοιχεία και γίνεται μια συνολική απόπειρα ερμηνείας τους .
Μ.Δ.Ε. 39
Keywords: Επιχειρήσεις; Ελλάδα; Καινοτομίες; Επιχειρήσεις; European Innovation Scoreboard; Σουηδία; Βουλγαρία; Ρυθμός ανάπτυξης καινοτομίας; Καινοτομία και Ε.Ε.; Δείκτες καινοτομίας