Έξυπνες πόλεις - Η Περίπτωση Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Τσερεντζούλια, Ανθή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να αναλύσει τον ορισμό της έξυπνης πόλης και να εξετάσει την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων προς τους πολίτες. Στο πλαίσιο της εργασίας θα παρουσιαστούν πρακτικές έξυπνων πόλεων κυρίως από πόλεις της Ευρώπης και της Ελλάδας και θα μελετηθεί η περίπτωση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Το κεντρικό ερώτημα είναι αν ο συγκεκριμένος Δήμος κινείται προς την κατεύθυνση μιας έξυπνης πόλης και σε ποιους τομείς. Στόχος είναι να προταθούν λύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Δήμου και θα τον μετατρέψουν σε ‘smart city’. Η μεθοδολογία της έρευνας βασίζεται στην βιβλιογραφική ανασκόπηση που θα συμβάλει στην αποσαφήνιση των ορισμών και τη συγκριτική μελέτη παραδειγμάτων έξυπνων ευρωπαϊκών πόλεων. Στην συνέχεια θα διενεργηθεί μελέτη περίπτωσης του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με την χρήση ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα εργαζομένων του Δήμου καθώς επίσης με προσωπικές συνεντεύξεις. Στόχος είναι η διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου, η εύρεση και η πρόταση λύσεων, καθώς και η υλοποίηση τους με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του Δήμου.
Smart cities - The Case of the Municipality of Keratsini – Drapetsona
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Αστική ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Έξυπνη πόλη; Τεχνολογίες διαχείρισης έξυπνης πόλης; Υπηρεσίες προς πολίτες