Η δραματοποίηση παραμυθιών ως μέσο για την ενίσχυση του σεβασμού απέναντι στη διαφορετικότητα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας - Αλεφραγκή, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το παραμύθι έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας.. Στο σύγχρονο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου κατέχει κυρίαρχη θέση. Μία από τις τεχνικές που ενισχύει την αξιοποίησή του είναι η δραματοποίηση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσουμε αν η δραματοποίηση παραμυθιών, ως τεχνική της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, μπορεί να βελτιώσει την στάση των μαθητών προσχολικής ηλικίας απέναντι στην διαφορετικότητα. Ενσωματώνοντας την δραματοποίηση σε παραμύθια που έχουν ως στόχο την αποδοχή του διαφορετικού, έγινε προσπάθεια να αποδειχθεί η συνάρτηση μεταξύ δραματοποίησης και καλλιέργειας του σεβασμού απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό, με απώτερο σκοπό την προετοιμασία των παιδιών ως προς την οικοδόμηση μιας ισότιμης κοινωνίας. Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική έρευνα δράσης, κατά την οποία εφαρμόστηκαν δώδεκα παρεμβάσεις σε έντεκα μαθητές προσχολικής ηλικίας. Για την πραγματοποίηση των διδακτικών παρεμβάσεων χρησιμοποιήθηκαν δέκα παραμύθια και τεχνικές δραματοποίησης, μέσω των οποίων καταλήξαμε στο αποτέλεσμα της έρευνας.
Keywords: Προσχολική ηλικία; Διαφορετικότητα; Ενσυναίσθηση; Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές; Έρευνα δράσης; προσχολική ηλικία, διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές, έρευνα δράσης.