Ποιοί μακροοικονομικοί παράγοντες και κατα πόσο επηρεάζουν τον πιστωτικό κίνδυνο στην Ελλάδα - Πουλοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στην παρούσα εργασία εξετάζουμε τις μεταβολές στα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα σε σχέση με πιθανές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας. Ειδικότερα, ερευνούμε ποιοι είναι οι μακροοικονομικοί συντελεστές – όπως ενδεικτικά αναφέρουμε: πληθωρισμός, ιδιωτικό χρέος, πραγματικό επιτόκιο, συναλλαγματική ισοτιμία, διεθνές εμπόριο – που επηρεάζουν τον τραπεζικό πιστωτικό κίνδυνο στην Ελλάδα από το τέλος του 2004 έως τα μέσα του 2014 ανά κατηγορία δανείων – επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά - . Κύριο κίνητρό μας αποτέλεσε το ενδιαφέρον που έχει προκύψει με την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση που πλήττει την παγκόσμια αγορά άλλα και το γεγονός ότι μεταβολές στους μακροοικονομικούς παράγοντες της χώρας μπορούν να επιφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα στα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων. Τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων των τριών υποδειγμάτων μας έδειξαν ότι τα καταναλωτικά δάνεια είναι τα λιγότερα ευαίσθητα σε αλλαγές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος καθώς επηρεάζονται μόνο από τις τιμές του πιστωτικού κινδύνου κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, τα επιχειρηματικά δάνεια συνδέονται αρνητικά με τον πληθωρισμό, την ιδιωτική δανειοδότηση και το πραγματικό επιτόκιο ενώ επηρεάζονται σημαντικά από την περίοδο της κρίσης. Τέλος, τα στεγαστικά δάνεια συνδέονται αρνητικά με το ιδιωτικό χρέος και θετικά με την περίοδο της κρίσης καθώς κατά τα έτη της κρίσης (2010 - 2014) αυξάνονται ραγδαία.
Μ.Δ.Ε. 60
Keywords: Risk assessment; Πιστωτικός κίνδυνος; Credit; Δάνεια; Πληθωρισμός; Ιδιωτικό χρέος; Επιτόκιο; Δάνεια; Πιστωτικός κίνδυνος