Λατρείες της Ολυμπίας και πρόταση παρουσίασης τους στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας μέσω νέων τεχνολογιών - Λουμιώτη-Γουρλομάτη, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Με την παρούσα εργασία προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες που δίνουν στην αρχαιολογική επιστήμη οι νέες τεχνολογίες αναφορικά με το όφελος που θα μπορούσε να παρασχεθεί στους επισκέπτες των μουσείων, καθώς και στο ευρύτερο κοινό, γενικότερα, το οποίο ενδιαφέρεται για την αρχαιότητα. Επιπροσθέτως, προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν να γίνει εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στην περίπτωση του αρχαιολογικού μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, αναφορικά με την παρουσίαση των λιγότερο γνωστών στο κοινό πρώιμων και μεταγενέστερων λατρειών που αναφέρονται στις πηγές ή έχουν αποκαλυφθεί πρόσφατα, και δεν εκπροσωπούνται επαρκώς ή καθόλου στο μουσείο. Δίχως να διακατεχόμαστε από την αντίληψη, ότι οι νέες τεχνολογίες θα εκτοπίσουν εντελώς τις παραδοσιακές μεθόδους ή ότι το νέο είναι καλύτερο ή προτιμότερο από το παλαιό, νομίζουμε ότι οι νέες τεχνολογίες θα προσφέρουν δυνατότητες εξαιρετικά αποδοτικές και γόνιμες, από κάθε άποψη, μουσειολογική, κοινωνική και οικονομική.
Keywords: Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας; Μουσεία -- Τεχνολογικές καινοτομίες -- Ελλάδα -- Ολυμπία; Μουσεία -- Εκπαιδευτικές απόψεις -- Ελλάδα -- Ολυμπία; Τεχνικές μουσείων; Θεοί, Ελληνικοί στην τέχνη -- Ελλάδα -- Ολυμπία -- Εκθέσεις; Πρώιμες γυναικείες θεότητες; Λατρείες; Δίας, κυρίαρχος του κόσμου, πατέρας θεών και ανθρώπων; Ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων; Ψηφιακοί πόροι; Εικονική πραγματικότητα; Επαυξημένη πραγματικότητα; Μεταδεδομένα; Διαδίκτυο; Εκπαιδευτικά προγράμματα; Worships; Zeus, ruler of the world, father of gods and humans; History of the ancient Olympic Games; Digital resources; Virtual reality; Augmented reality; Metadata; Internet; Educational programs