Συγκριτική μελέτη των απόψεων του νοσηλευτικού προσωπικού στα δυο περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία Πάτρας και Άρτας σχετικά με την διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων - Ξυνού, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Εισαγωγή: Τα νοσοκομειακά απόβλητα προέρχονται από κάθε είδους νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς και από τα εργαστήρια βιολογικής και ιατρικής έρευνας. Η μη ορθή διαχείριση ιατρικών αποβλήτων ελλοχεύει κινδύνους για την δημόσια υγεία. Ο σωστός διαχωρισμός μέσω κατάλληλης συλλογής, καθώς και η απομάκρυνση των απορριμμάτων από το νοσηλευτικό ίδρυμα πρέπει να γίνεται καθημερινά ακολουθώντας πιστοποιημένες διαδικασίες. Σκοπός: Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την βιβλιογραφική ανασκόπηση της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε ερευνητική διαδικασία ώστε να συλλεχθούν οι απόψεις του νοσηλευτικού προσωπικού του Γ.Ν. Πατρών και του Γ.Ν. Άρτας σχετικά με την διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων. Μεθοδολογία: Για την υλοποίηση του ερευνητικού μέρους, σχεδιάστηκε δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο διανεμήθηκε στο νοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν. Πατρών και του Γ.Ν. Άρτας. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, εισήχθησαν στο στατιστικό πρόγραμμα SPSS ώστε να εξαχθούν τα αποτελέσματα της μελέτης. Αποτελέσματα: Αναλύοντας τα δεδομένα, διαπιστώθηκε πως το νοσηλευτικό προσωπικό έχει καλές γνώσεις πάνω στη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ έχουν διαπιστώσει ελλείψεις και προβλήματα κατά τον διαχωρισμό νοσοκομειακών αποβλήτων στο νοσοκομείο που εργάζονται. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι ο λάθος διαχωρισμός των αποβλήτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που οδηγεί σε λανθάνουσα ή μη πραγματοποίηση της διαδικασία διαχωρισμού των αποβλήτων ενώ η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι ο σημαντικότερος λόγος που είναι σημαντικό το έργο διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων.
Αριθμός Εισαγωγής: 012026-012027 cd
Keywords: Ιατρικά απόβλητα -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ.; Νοσοκομεία -- Διάθεση αποβλήτων; Ιατρικά απόβλητα -- Περιβαλλοντικές απόψεις; Δημόσια υγεία -- Περιβαλλοντικές απόψεις