Εκπαίδευση-επιμόρφωση-κατάρτιση δημοσίων υπαλλήλων: ο δήμος Αθηναίων ως μελέτη περίπτωσης - Τζινέρη, Αριστέα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Το εννοιολογικό τρίπτυχο «εκπαίδευση-επιμόρφωση-κατάρτιση» θεωρείται ως μια από τις βασικές συνιστώσες ενός πλαισίου στρατηγικής δράσεων που στοχεύουν στην προσέλκυση και επιλογή εξειδικευμένου προσωπικού, στην βελτιστοποίηση της απόδοσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ποιοτική αναβάθμιση και ενίσχυση του γνωσιακού υπόβαθρου των εργαζομένων στις υπόβαθρου των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες. Με την παρούσα διπλωματική εργασία, επιχειρείται μια παρουσίαση και ανάλυση των θεσμών εκπαίδευσης-επιμόρφωσης-κατάρτισης των υπαλλήλων που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) όπως είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και συγκεκριμένα ο Δήμος Αθηναίων ως μελέτη περίπτωσης (case study). Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι θεσμοθετημένες δομές εκπαίδευσης-επιμόρφωσης-κατάρτισης ενώ αναλύονται οι επιδιωκόμενοι προγραμματικοί στόχοι σε συνάρτηση με α) την ανάγκη αναβάθμισης και επικαιροποίησης των γνώσεων-ικανοτήτων-δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού, β) την βελτιστοποίηση της παραγωγικότητάς τους και γ) την επιχειρησιακή αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ερευνώνται επίσης οι παράγοντες που μπορεί να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση α) στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των υπαλλήλων για τη συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης-επιμόρφωσης-κατάρτισης, β) στην προώθηση, οργάνωση, διαχείριση και ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων, γ) στην αξιοποίηση, διάχυση και εφαρμοσιμότητα της τεχνογνωσίας που αποκτάται μέσω αυτών των προγραμμάτων. Τέλος εξετάζεται η προσαρμοστικότητα των υπαρχόντων συστημάτων εκπαίδευσης-επιμόρφωση-κατάρτισης στις ανάγκες ενός τεχνολογικά εξελισσόμενου περιβάλλοντος παροχής υπηρεσιών όπου κρίνεται σκόπιμη η ανάπτυξη προγραμμάτων που στοχεύουν στην αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων-ικανοτήτων-δεξιοτήτων των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες.
Μ.Δ.Ε. 142
Keywords: Επαγγελματική εκπαίδευση; Δημόσιοι υπάλληλοι -- Ελλάδα -- Επιμόρφωση; Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων; Επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων; Κατάρτιση δημοσίων υπαλλήλων