Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» Το Ελεγκτικό Συνέδριο ως εξωτερικός ελεγκτής των Ο.Τ.Α - Καλέση, Γλυκερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο εξωτερικός έλεγχος στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία διαδικασία προστιθέμενης αξίας, καθώς ενισχύει το πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), υποστηρίζοντας τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητάς τους. Στην Ελλάδα, η εποπτεία των ΟΤΑ υλοποιείται από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ασκεί κατασταλτικό και προληπτικό έλεγχο, καθώς και έλεγχο των εσόδων. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων των εργαζόμενων της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα του εξωτερικού ελέγχου των ΟΤΑ που διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην έρευνα συμμετείχαν 62 εργαζόμενοι τριών δήμων, από τους οποίους ζητήθηκε μέσω ερωτηματολογίου να αξιολογήσουν τη χρησιμότητα του ελέγχου στην οικονομική και διοικητική διαχείριση των ΟΤΑ, τους εξωτερικούς ελεγκτές, τις ελεγκτικές διαδικασίες και την αποτελεσματικότητά του. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι ο εξωτερικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη διαφάνεια των ΟΤΑ, τη χρηματοοικονομική τους διαχείριση και την πρόληψη φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τhe Court of Auditors as external autidor of Local Authorities (OTAs)
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Έλεγχος; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Εξωτερικός έλεγχος; Τοπική αυτοδιοίκηση; Ελεγκτικό συνέδριο; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ελεγκτική