Οι Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ – Ν. Κορέας και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα - Πασχαλίδου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Τις τελευταίες δεκαετίες, το διεθνές εμπόριο ολοένα και αυξάνεται. Οι αυξανόμενες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών οδηγούν σε αύξηση του ανταγωνισμού και της αλληλεξάρτησής τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της κοινής εμπορικής πολιτικής, που έχει υιοθετήσει προκειμένου να εμφανίζεται ισχυρή στη διεθνή οικονομική σκηνή, υποστηρίζει τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, στα πλαίσια πάντα των διεθνών κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Με το ελεύθερο εμπόριο, καταργούνται οι εμπορικοί φραγμοί ανάμεσα στις χώρες, αυξάνονται οι μεταξύ τους συναλλαγές και τονώνονται οι οικονομίες τους. Η σύναψη Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου, αποτελούν αντικείμενο μελέτης της παρούσης εργασίας. Οι συμφωνίες αυτές δίνουν προνομιακή μεταχείριση στις χώρες με τις οποίες συνάπτονται, στοχεύοντας στο αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών τους. Μια από τις πιο ολοκληρωμένες συμφωνίες είναι η Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ν. Κορέας, η οποία εφαρμόζεται προσωρινά από τον Ιούλιο 2011. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η μελέτη της εν λόγω Συμφωνίας ως προς τα αποτελέσματά της στο εμπόριο αγαθών της Ένωσης και της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, αξιοποιούνται οι τέσσερις ετήσιες εκθέσεις, που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας όσο και στατιστικά στοιχεία για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Ένωσης και της Ελλάδας ξεχωριστά, με τη Ν. Κορέα, κατά τα έτη 2002 έως 2015. Από τη μακροοικονομική ανάλυση προκύπτει ότι η απελευθέρωση του εμπορίου με τη Ν. Κορέα, λειτούργησε θετικά έως τώρα, ειδικά υπέρ της Ένωσης, αυξάνοντας τις εμπορικές συναλλαγές τόσο της ΕΕ με τη Ν. Κορέα όσο και της Ελλάδας με αυτήν, αν και η αύξηση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη ανωτέρω Συμφωνία.
European Union’s Free Trade Agreements: The EU – South Korea Free Trade Agreement and the results in Greece
Keywords: Εμπόριο; Εμπορική πολιτική; Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Ελεύθερο εμπόριο; Διεθνής οικονομική ενοποίηση; Συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου; Ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική; Κοινή εμπορική πολιτική; Εμπόριο αγαθών; Ελεύθερο εμπόριο