Η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα και οι δυνατότητες βελτίωσης και ανασχεδιασμού της εν μέσω οικονομικής κρίσης - Καρπαθάκης, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Βασικός στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και οι τρόποι επιλύσεως του κυριότερου προβλήματος στην απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα σήμερα, καθώς και οι επιπτώσεις του προβλήματος αυτού σε σχέση με το σύνολο των εμπλεκόμενων στο χώρο της δικαιοσύνης, όπως είναι οι δικαστές, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη. Ειδικότερα, αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η ακολουθούμενη σήμερα δημόσια πολιτική για τη δικαιοσύνη, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη φαινομένων καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που φθάνουν μέχρι τα όρια της αρνησιδικίας. Tα κυριότερα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι η έλλειψη ψηφιακών υποδομών, ο νομοθετικός και δικηγορικός πληθωρισμός, η στάση της Ελληνικής Πολιτείας ως διαδίκου δίκης και η φιλοδικία, ευνοούν την ανάπτυξη φαινομένων καθυστέρησης, για την οποία η Ελληνική Δημοκρατία έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ως ενδεδειγμένες λύσεις του ανωτέρω προβλήματος, προβάλλουν κυρίως η καθολική θέσπιση της «ηλεκτρονικής» δικαιοσύνης και η διεύρυνση των εναλλακτικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών, όπως είναι διαιτησία, η διαμεσολάβηση και ο εξώδικος συμβιβασμός, με την ίδρυση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης να φαντάζει ως το πιο κατάλληλο εργαλείο παρακολούθησης και αξιολόγησης της δημόσιας αυτής πολιτικής.
Expediting, redesigning and improving the Greek justice delivery system in the midst of the economic crisis
Keywords: Δικαιοσύνη, Απονομή της--Ελλάα; Κοινωνική δικαιοσύνη; Δίκαιο και ηθική; Δίκαιο--Κοινωνικές απόψεις; Αρνησιδικία; Δρώντες απονομής δικαιοσύνης; Κύκλος δημόσιας πολιτικής; Παρατηρητήριο δικαιοσύνης