Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτικών για σύγχρονα θέματα διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Κούβελα, Αρετή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η σύγχρονη διδασκαλία στο σημερινό σχολείο, επιδιώκει την ενδυνάμωση του διεθνούς προσανατολισμού της γνώσης και της συμπεριφοράς και γενικότερα, τη δημιουργία μιας πολυπολιτισμικής προσέγγισης στην εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη την νέα τάση που προτάσσει η παγκοσμιοποίηση και χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες. O ρόλος του εκπαιδευτικού στη σύγχρονη κοινωνία διαφέρει από εκείνον στα παραδοσιακά πρότυπα, όπου είχε το ρόλο αποκλειστικά του κατόχου και μεταλαμπαδευτή της γνώσης. Το σύγχρονο σχολείο, ο ρόλος, οι στάσεις και οι προσεγγίσεις του σύγχρονου εκπαιδευτικού είναι καθοριστικά στοιχεία σ’ όλα τα επίπεδα. Είναι σημαντικό να διαθέτει ο εκπαιδευτικός την ικανότητα της αποτελεσματικής διαχείρισης της τάξης, μέσα από την οποία προωθείται η γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας, είναι ο προσδιορισμός των στάσεων και αντιλήψεων των εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της περιοχής του Δήμου Καλαμάτας, αναφορικά με τα σύγχρονα θέματα διδασκαλίας. Ο σχεδιασμός ήταν διερευνητικός και περιγραφικός. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η παρούσα μελέτη, διενεργήθηκε αρχικά μία περιγραφική βιβλιογραφική αναζήτηση. Ως προς το ερευνητικό σκέλος της εργασίας, για τη συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα και το δείγμα αποτέλεσαν εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας Εκπαίδευσης σε σχολεία του Δήμου Καλαμάτας, κατά το χρονικό διάστημα από 25/11/2017 έως 10/1/2018 (Ν=250). Για την καλύτερη μελέτη των στοιχείων της έρευνας και την καλύτερη ανάλυση των ευρημάτων της, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο IBM – SPSS Statistics v. 24.0 έκδοση για Windows. Από τη στατιστική ανάλυση και πάντα κατά την άποψη των εκπαιδευτικών του δείγματος προέκυψε, ότι η σύγχρονη διδασκαλία και τα σύγχρονα θέματα που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής, είναι ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ειδικότερα, το σημερινό σχολείο υιοθετεί τα θέματα περιβάλλοντος και τη σύγκλιση θεωρίας και πράξης. Οι νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.) παρέχουν σαφώς νέες προοπτικές και ένα ευρύ φάσμα νέων διδακτικών και μαθησιακών πεδίων. Στο σχολικό περιβάλλον οι χαρισματικοί μαθητές/τριες έχουν ανάγκη από ένα ομαδοσυνεργατικό αλλά συνάμα και διαφοροποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Μ.Δ.Ε. 241
Keywords: Σύγχρονα θέματα διδασκαλίας; Περιβαλλοντική εκπαίδευση; Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνιών; Χαρισματικοί μαθητές