Διακρίσεις και περιοριστικοί παράγοντες για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας: η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική περίπτωση - Παρασκευοπούλου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα μελέτη, με τίτλο Διακρίσεις και περιοριστικοί παράγοντες για την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας : η ευρωπαϊκή και η ελληνική περίπτωση, πραγματεύεται τις τρέχουσες συνθήκες στη γυναικεία αγορά εργασίας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Σκοπός της εργασίας είναι να εξεταστούν οι μορφές διακρίσεων που υφίστανται οι εργαζόμενες γυναίκες, και παράλληλα να ερευνηθούν οι παράγοντες που, κατά βάση, δρουν περιοριστικά, κατά την πρόσληψη και την προαγωγή τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Επιπλέον, στο κείμενο αναλύονται έννοιες, οι οποίες εντάσσονται στην ευρύτερη συζήτηση περί απασχόλησης, όπως η ανισότητα και οι διακρίσεις. Εξηγείται επίσης, η αρνητική επίδραση στη γυναικεία εργασία τεσσάρων βασικών παραγόντων: των έμφυλων στερεοτύπων, της οικογένειας, της μητρότητας και της ηλικίας. Τέλος, εξετάζονται τα δεδομένα της απασχόλησης στην Ευρώπη και την Ελλάδα αντίστοιχα, με εστίαση στο γυναικείο φύλο.
Αριθμός Εισαγωγής: 013435 cd
Keywords: Γυναίκες -- Απασχόληση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Γυναίκες -- Απασχόληση -- Ελλάδα; Γυναίκες εργαζόμενες; Αγορά εργασίας; Ισότητα; Φύλο, Ρόλος του; Γυναίκα; Απασχόληση; Ευρώπη; Ελλάδα; Ανισότητες; Διακρίσεις; Περιοριστικοί παράγοντες; Women; Employment; Europe; Greece; Inequalities; Discrimination; Limiting factors