Επίπεδο εκπαίδευσης σε θέματα επαγγελματικής υγείας σε προπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημιακού νοσηλευτικού τμήματος. Πιλοτική δοκιμασία εργαλείου μέτρησης γνώσης - Φλώρου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η αξιολόγηση επιπέδου των γνώσεων προπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής πανεπιστημιακού επιπέδου σε θέματα επαγγελματικής υγείας. Μελετήθηκαν οι γνώσεις, οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις προπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής όσον αφορά την επαγγελματική της υγείας/υγιεινή της εργασίας (occupational health) και έγιναν προτάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των φοιτητών. Υλικό και μέθοδος: Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο σκέλος έγινε βιβλιογραφική έρευνα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με την υγιεινή της εργασίας και τον τομέα της υγείας. Λέξεις κλειδιά: επαγγελματική της υγείας, φοιτητές, μετρά ατομικής προστασίας, υγιεινή της εργασίας, εκπαίδευση. Στο δεύτερο σκέλος δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε πιλοτικά ένα εργαλείο (ερωτηματολόγιο) και έγινε διανομή των ερωτηματολογίων στο σύνολο των φοιτητών που παρακολουθούν το μάθημα της υγιεινής εργασίας και το μάθημα της κοινοτικής νοσηλευτικής. Τα ερωτηματολόγια διενεμήθησαν στο ένα από τα 2 ελληνικά, πανεπιστημιακά τμήματα νοσηλευτικής, και ακολούθησε περιγραφική και επαγωγική στατιστική ανάλυση για εξαγωγή συμπερασμάτων της έρευνας. Ο συντελεστής αξιοπιστίας a του Cronbach ήταν 0,81, άνω του αποδεκτού ορίου(0.7), που σημαίνει ότι το εργαλείο είναι αξιόπιστο και δύναται να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω. Αποτελέσματα: Η παρακολούθηση του μαθήματος της Υγιεινή της Εργασίας και το έτος φοίτησης σχετίζονται ανεξάρτητα με τη βαθμολογία γνώσεων. Οι φοιτητές που είχαν παρακολουθήσει το κατ' επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα Υγιεινή της Εργασίας είχαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία, που υποδηλώνει περισσότερη γνώση, σε σύγκριση με τους φοιτητές που δεν το είχαν παρακολουθήσει. Συμπεράσματα: το επίπεδο των προπτυχιακών φοιτητών του τμήματος νοσηλευτικής είναι υψηλό. Επίσης, όσοι είχαν ήδη παρακολουθήσει το μάθημα της υγιεινής της εργασίας το επίπεδο τους ήταν ακόμα πιο υψηλό σε σχέση με όσους δεν το είχαν παρακολουθήσει.
Keywords: Εργαζόμενοι - Υγεία και υγιεινή; Βιομηχανική υγιεινή; Φοιτητές νοσηλευτικής; Εκπαίδευση, Ανώτατη; Employees - Health and hygiene; Industrial hygiene; Nursing students; Education, Higher; Επαγγελματική της υγείας; Φοιτητές; Μετρά ατομικής προστασίας; Υγιεινή της εργασίας; Εκπαίδευση; Professional health; Students; Personal protection measures; Health in the workplace; Training