Σφήκες και θέματα αττικού δικαίου - Χριστοδουλόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με την Κωμωδία Σφήκες και θέματα Αττικού Δικαίου.Δύο υπήρξαν οι βασικοί άξονες με βάση τους οποίους οργανώθηκε:η ανάλυση του έργου Σφήκες και τα νομικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται μέσα στην κωμωδία,όπως ανακύπτουν από την κωμωδία και σχετίζονται με αυτήν.Η ειρηνική περίοδος επιτρέπει στον Αριστοφάνη να ασχοληθεί με το δημοφιλές νομικό σύστημα της Αθήνα.Το κοινωνικό αυτό θέμα εντασσόμενο στο οικογενειακό πλαίσιο του επιτρέπει να μιλήσει για όσα γνωρίζει.Θα θέσει στο επίκεντρο το Αθηναϊκό δικαστικό σύστημα,και προπάντων τη φιλοδικία των Αθηναίων και τις άμεσες συνέπειες για την εσωτερική κατάσταση.Ενώ με την δίκη που παρουσιάζει προσφέρει πολλές πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια και τον τρόπο διεξαγωγής μιας δίκης.
Keywords: Αριστοφάνης , 445-385 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Αριστοφάνης, 445-385 π.Χ. -- Σφήκες; Δίκαιο -- Ελλάδα -- Αθήνα -- Πηγές; Δίκαιο στη λογοτεχνία; Δίκαιο και λογοτεχνία; Ελληνικό δράμα (Κωμωδία) -- Ερμηνεία και κριτική; Αθήνα (Ελλάδα) -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- Δράμα; Κωμωδία; Σφήκες; Κωμικό στοιχείο; Δίκαιο; Δίκη; Δικαστήριο; Νομικό σύστημα; Δικαστές; Επιτροπή Ενόρκων; Διαφθορά; Χειραγώγηση; Δημαγωγοί; Comedy; Wasps; Comedian element; Law; Trial; Court; Legal system; Judges; Juries’ Committee; Corruption; Manipulation; Demagogues