Εφαρμογές Δημοσίων Σχέσεων μιας ελληνικής επαρχιακής ποδοσφαιρικής ομάδας – Μελέτη περίπτωσης ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης - Τριαντόπουλος, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Οι Δημόσιες Σχέσεις αποτελούν το σύνολο των μορφών επικοινωνίας κάθε φυσικού προσώπου ή Οργανισμού που αλληλεπιδρά και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Ο ρόλος που διαδραματίζουν στη διαμόρφωση της Εικόνας είναι ζωτικής σημασίας, με συνέπεια η σωστή επιλογή στρατηγικής και η εφαρμογή της να αποτελεί το Α και το Ω. Η επιλογή της συγκεκριμένης ομάδας έγινε λόγω της καταγωγής μου από την Αρκαδία και της αρκετά καλής γνώσης της τοπικής κοινωνίας της Τρίπολης και των γύρω περιοχών. Σκοπός είναι να παρουσιαστεί η προσπάθεια των ανθρώπων της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, τόσο των ιδιοκτητών όσο και του τμήματος Επικοινωνίας, μέσω των διαφόρων Δράσεων που πραγματοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Superleague (από το 2007 και έπειτα) και κατά πόσο η ίδια η Ομάδα έχει ανταποδοτικά οφέλη. Στην αρχή παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο των Δημοσίων Σχέσεων ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο όπου θα εξεταστούν μερικές από τις ενέργειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από την ΠΑΕ. Μετέπειτα παρουσιάζονται ορισμένες από αυτές τις ενέργειες και αναλύονται ως προς την αποδοτικότητα τους. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ανάλυση PEST και SWOT με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη κατανόηση της θέσης του Αστέρα στα δρώμενα της Τρίπολης (κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, κλπ). Τέλος, ακολουθεί το συμπέρασμα ως προς την ορθή ή μή επιλογή των εργαλείων Δημοσίων Σχέσεων που ήδη έχουν αναλυθεί. Οι Δημόσιες Σχέσεις μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, τόσο στην παρουσία μια ομάδας στα κοινωνικά δρώμενα μιας επαρχιακής πόλης για την ανάδειξη αυτής, όσο και στην οικονομική ευημερία της ίδιας.
Applied Public Relations of a mid-Table Greek Football Team – Asteras Tripolis Football Club Case Study
Keywords: Δημόσιες σχέσεις; Δημόσιες σχέσεις - Διοίκηση και οργάνωση; Επικοινωνία; Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Public relations; Public relations - Management; Communication; Mass media and sports; Sports - Marketing; Δημόσιες Σχέσεις; ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης; Δράσεις; Ανάλυση PEST; Ανάλυση SWOT; Public Relations; Asteras Tripolis FC; Strategy; PEST analysis; SWOT analysis