Διαδικασία εξωτερικού ελέγχου χρηματοοικονομικών καταστάσεων. μελέτη περίπτωσης: ανώνυμη εταιρεία με δραστηριότητα εκπαιδευτήρια - Παπανικολάου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Διαδικασία εξωτερικού ελέγχου χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Μελέτη Περίπτωσης: Ανώνυμη Εταιρεία με δραστηριότητα Εκπαιδευτήρια» πραγματοποιήθηκε για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής κατά το τρίτο εξάμηνο φοίτησης. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η πραγματική μεθοδολογία του ελέγχου από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων Ανωνύμων Εταιρειών με αυθεντικό υλικό από το φάκελο τεκμηρίωσης. Το Σώμα Ορκωτών Λογιστών ιδρύθηκε με το ΠΔ 226/1992 κατά νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 75 του νόμου 1969/91. Σκοπός του σώματος είναι ο έλεγχος της οικονομικής διαχειρίσεως όλων των επιχειρήσεων ιδιωτικών και δημοσίων. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από πρόσωπα με αναγνωρισμένο κύρος και αυξημένα επαγγελματικά προσόντα τα οποία απολαμβάνουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Στην περίοδο από το έτος 1993 και μετά την οποία δημιουργήθηκαν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Οι ελεγκτικές εταιρείες χρησιμοποιούν πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς (προγράμματα ελέγχων) προκειμένου να ελέγξουν τις εταιρείες, τα οποία είναι βασισμένα στα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα (ΔΕΠ), νόμους περί ανωνύμων εταιρειών τόσο για τον τακτικό όσο και για τον φορολογικό έλεγχο. Το ελεγκτικό έργο χωρίζεται σε τρία στάδια, την Προκαταρκτική Εξέταση, την Αναλυτικότερη Εξέταση των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων και την ολοκλήρωση του ελέγχου όπου ο Ελεγκτής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να υποβάλλει το «Πιστοποιητικό Ελέγχου» στην Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τις τέσσερις μορφές γνώμης οι οποίες κάθε χρόνο ανανεώνονται από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ): α) Θετική έκθεση β) Θετική με επιφυλάξεις Έκθεση γ) Αρνητική Έκθεση δ) Άρνηση έκφρασης γνώμης. Συμπερασματικά, στηριζόμενοι στα τεκμήρια του φακέλου ελέγχου της εταιρείας που αναλύσαμε και ακολουθώντας τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα (ΔΕΠ) σε όλα τα κονδύλια των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων παρατηρήσαμε ότι εφόσον πράξαμε την εφαρμογή τους μπορέσαμε να διεξάγουμε αποτελέσματα τόσο με τα οικονομικά κυκλώματα που διέπουν την ελεγχόμενη εταιρεία όσο και για την ύπαρξη, τη σωστή λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου καθώς και την εφαρμογή των νόμων. Τα αποτελέσματα της εργασίας μας για όλα τα κονδύλια που θα αναλυθούν, μέσω των ακολουθούμενων ελεγκτικών διαδικασιών, οι οποίες έχουν στηριχθεί στο ελεγκτικό πρόγραμμα της ελεγκτικής εταιρείας θα παραθέτονται εντός του πιστοποιητικού ελέγχου κάθε ελεγχόμενης χρήσης.
External audit procedure of financial statements. case study: societe anonyme with activity "schools"
Μ.Δ.Ε. 33
Keywords: Ελεγκτικά πρότυπα; Ελεγκτικός κίνδυνος; Πρόγραμμα ελέγχου; Ελεγκτικά πρότυπα; Ελεγκτικός κίνδυνος; Ελεγκτικά τεκμήρια; Απάτη; Audit schedule; Audit standards; Audit risk; Audit; Fraud