Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την ένταξη των μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα - Πουμπουρίδη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η αυξανόμενη άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από το 2015 έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της ένταξης μαθητών με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Στην παρούσα έρευνα επιχειρείται η ανάδειξη των αντιλήψεων των διδασκόντων σχετικά με το θέμα της ένταξης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μαθητών με πρόσφατη μεταναστευτική εμπειρία. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε ποιοτική έρευνα βάσει ημιδομημένης συνέντευξης σε δέκα εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι εργάζονται σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας. Η έρευνα εξετάζει και αποτυπώνει τις απόψεις των δασκάλων πάνω σε θέματα διγλωσσίας και σχολικής επίδοσης. Επίσης, γίνεται καταγραφή διδακτικών πρακτικών, μεθοδολογικών προσεγγίσεων, και προτάσεων σχετικά με μέτρα για την καλύτερη προσαρμογή των μαθητών αυτών.
Αριθμός Εισαγωγής: 012539 cd
Keywords: Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός, Αποτελεσματικότητά του; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Ένταξη; Διγλωσσία; Σχολική επίδοση; Εκπαιδευτικές πρακτικές; Μαθητές με μεταναστευτικό υπόβαθρο; Αντιλήψεις εκπαιδευτικών; Intercultural education; Integration; Bilingualism; School performance; Educational practices; Students with migrant background; Teachers' views