Η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω της εφαρμογής του προγράμματος CLLD / LEADER την περίοδο 2014-2020. Η περίπτωση της Μεσσηνίας - Τσαντύλα, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων μέσω της εφαρμογής του προγράμματος CLLD/LEADER είναι το θέμα της παρούσας εργασίας. Τα κοινοτικά προγράμματα αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών και διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη περιφερειακής σύγκλισης εντός των επιμέρους κρατών. Παρά τις επενδύσεις, η σύγκλιση αυτή δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και συχνά υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Το πρόγραμμα Leader έχει μια φιλοσοφία που επικεντρώνεται στην ανακάλυψη εκείνων των στοιχείων που θα επιτρέψουν στις περιφέρειες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές με βάση τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να εκπληρώσουν τους στρατηγικούς στόχους της μείωσης των ανισοτήτων και των ανισοτήτων. Το άρθρο εξετάζει πώς το πρόγραμμα Leader εφαρμόστηκε στο νομό Μεσσηνίας και πώς βοήθησε την τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί. Αν και θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια ευρύτερη και μακροπρόθεσμη προοπτική, το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις έχουν στρατηγική εστίαση προς τις απαιτήσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Διαπιστώνεται ότι ο οργανισμός διαθέτει μια οργανωτική δομή στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ότι έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Ο τουρισμός και η γεωργία, που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της περιοχής, προσέλκυσαν περισσότερο την προσοχή των ιδιωτικών φορέων. Ωστόσο, ο φορέας μπορεί να έχει εκπαιδεύσει τους αποδέκτες σχετικά με ορισμένους βασικούς παράγοντες που έχουν αγνοηθεί επειδή θεωρούνται έμμεσοι, όπως η καινοτομία και η τεχνογνωσία.
The development of local communities through the implementation of the CLLD / LEADER programme for the period 2014-2020. The case of Messinia
Αρ. Εισ.: 109 cd
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινοτική πρωτοβουλία Leader -- Εφαρμογή -- Μεσσηνία (Νομός); Leader (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας) -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Κοινοτική χρηματοδότηση; Πρόγραμμα CLLD / LEADER; Σύγκλιση; Νομός Μεσσηνίας; Community funding; CLLD/Leader programme; Convergence; Prefecture of Messinia